Christian Ruud er trener for sønnen Casper. Han er imot de norske barneidrettsbestemmelsene. Christian Ruud er trener for sønnen Casper. Han er imot de norske barneidrettsbestemmelsene. Foto: Olav Olsen

Talentpappa reagerer på norske barneidrettsregler: – Latterlig

Christian Ruud mener idrettens barnebestemmelser holder talenter tilbake. – Resultatene taler for seg, svarer idrettspresidenten.

Etter Ingebrigtsen-familiens suksess i i friidretts-EM, er det satt i gang en debatt om den norske idrettsmodellen.

En del av den modellen handler om barneidrettsbestemmelsene, og det er den delen som får Christian Ruud til å reagere.

Han er tidenes best rangerte norske tennisspiller, men i disse dager får han mest oppmerksomhet som far til tennissensasjonen Casper Ruud.

– At et supertalent ikke kan konkurrere mot dem som er like gode, er latterlig. Du blir holdt igjen, sier Christian Ruud til Aftenposten.

Reglene er til for å ivareta barn, kontrer idrettspresident Tom Tvedt.

– Settes i aldersbås

Barneidrettsbestemmelsene regulerer blant annet at man ikke kan konkurrere utenfor Norden før året man fyller 13 år, og at det ikke kan benyttes resultatlister og tabeller før 11-årsalderen.

Vis fakta ↓
Barneidrettsbestemmelsene

Casper Ruud er i skrivende stund rangert som nummer 138 i verden. Bare 19 år gammel spås han en lysende fremtid.

Pappa Christian er stjerneskuddets trener og har vært helt sentral på veien mot toppen.

Han mener at barneidrettsbestemmelsene er til hinder for å dyrke frem enere i norsk idrett.

Casper Ruud spås en lysende fremtid på tennisarenaen. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

– Det er synd at man skal bli holdt igjen. Jeg sier ikke at eneste vei til å bli god, er å pushe grensene som 11-åring, men jeg mener at foreldre og trenere må få vurdere om gutten eller jenta er motivert, sier Ruud.

– Det blir feil at NIF (Norges Idrettsforbund) skal bestemme over alle. Nå blir alle satt i en bås på grunn av alder, sier han videre.

Carlsen: Konkurranser var viktig

Sjakk vurderte å bli en del av Norges Idrettsforbund. Men i 2014 ble planene skrinlagt. Idrettens barnebestemmelser var hovedgrunnen til det.

Da Aftenposten intervjuet sjakkeneren Magnus Carlsen i etterkant av VM-seieren i 2013, var han tydelig på at han ikke ville ha blitt like god om han måtte ha fulgt idrettsforbundets regelverk.

— Fra jeg var 11 til 17 spilte jeg nesten bare turneringer mot folk som var eldre og ofte bedre enn meg. Om du i sjakk ikke kan konkurrere ordentlig før du er 13, er toget allerede gått for å bli blant de beste i verden, sa Carlsen i intervjuet.

Magnus Carlsen mener at han ikke ville blitt like god om sjakk var en del av idrettsforbundet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Og etter lørdagens EM-sølv på 5000 meter var Henrik Ingebrigtsen innom tematikken.

– Da jeg var 11 år, var jeg like profesjonell som jeg er i dag. Hvis noen sa: «Nei, vi skal ikke ha rangerte lister. Alle er vinnere.» Da ble jeg forbannet, sa han til VG.

I en pressemelding formidlet gjennom friidrettsforbundet presiserer familien Ingebrigtsen tirsdag at de «fullt og helt støtter NIF sine barneidrettsbestemmelser og den norske idrettsmodellen».

– De har imidlertid gitt klart uttrykk for sin skepsis til om vi har gode nok systemer for å ivareta talentenes utvikling fra barrneidrett til toppidrett, heter det videre.

Idrettspresidentens svar

Barneidrettsbestemmelsene er til for å ivareta barn, fastslår idrettspresident Tom Tvedt, og legger til at disse hverken begrenser hvor mye aktivitet barna er i, eller kvaliteten på treningene.

Han mener at barneidretten skal preges av idrettsglede, lek og allsidighet

– Jeg registrerer at noen av foreldrene som blir trenere for egne barn, er opptatt av å finne raskeste vei til toppen for svært unge utøvere. Barn utvikler seg i forskjellig tempo, og vi må stimulere slik at vi får flest mulig med lengst mulig, sier han.

Tom Tvedt mener at den norske idrettsmodellen er en suksess. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Han er overbevist om at den norske modellen har skapt en stor bredde og gitt gode resultater i toppidretten.

– I OL i Sør-Korea sist vinter vant vi 39 medaljer, og hele verden lurte på hva vi drev med. Resultatene taler for seg, sier Tvedt.

Christian Ruud mener at det for noen er riktig å satse knallhardt fra tidlig alder, for andre ikke i det hele tatt. Den indre drivkraften er avgjørende.

– Noen har tatt det for langt og ødelagt barna, men jeg tror vi er litt for redde for eksempler der det går galt. Det er bra om man tør å være litt annerledes, at man ikke får medalje bare man treffer ballen.