SLUTTER: Kristian Høydal (til høyre) på pressekonferansen på Alfheim mandag sammen med Stig Bjørklund og Astrid Strandbu. SLUTTER: Kristian Høydal (til høyre) på pressekonferansen på Alfheim mandag sammen med Stig Bjørklund og Astrid Strandbu. Foto: Ronald Johansen

Omstridte Høydal sparket Valakari, da finnen ble uspiselig

KOMMENTAR: Kristian Høydals 24 måneder i TIL har nok innhold til et helt tiår. Den kanskje vanskeligste avgjørelsen kom i april.

For å ta det første først. Direktørjobben i TIL er ekstremt krevende. At det derfor mandag ble klart at Kristian Høydal selv valgte å gå ut av stillingen etter to år og nitten dager, bør ikke overraske noen. Tross alt har det sittet 11 menn i stillingen siden 1998.

«Tar deg med hud og hår», «altoppslukende» og «jobber døgnet rundt» er blant beskrivelsene som bruker i jobben som med rette kan sies å være umulig å lykkes i.

Med dette bakteppet kom Høydal inn i kantina på Alfheim sammen med styrelederne Stig Bjørklund og Astrid Strandbu nesten på minuttet da lokalpressens direktesendinger kjørte i gang klokka 12.00. Ikledd en grå TIL- genser med initialene KH satt hovedpersonen seg til venstre for lederduoen som i august 2018 ansatte han i jobben. Som om han egentlig ikke var viktig akkurat denne dagen.

Utenfor trente TILs A-lag i den lave høstsola på et halvfrossent kunstgress etter nattas minusgrader. Forhold den gamle TIL-helten Tom Høgli omtalte til meg som «optimalt» da vi fra de store vinduene i «VIP-området» så Gaute Helstrup drive frem «Gutan» i vente på at Høydal skulle komme.

Pressekonferanser der dårlige nyheter skal presenteres har alltid noen fellestrekk. Ofte innledes det med at avgjørelsen er «trist og lei», og gjerne «vanskelig», før det fortsettes med noen åpenbare spørsmål fra de fremmøtte journalistene.

«Når ble avgjørelsen tatt?», «Når fikk TIL beskjed?», «Hva ser dere etter i en erstatter», «Hvordan skal den nye direktøren finnes?» går alle i denne kategorien.

Her svarte trioen relativt godt for seg. TIL har siden månedsskiftet visst om Høydals avgjørelse, og forsøkte – uten å lykkes – å overtale Høydal til å fortsette. I tillegg vil jobben lyses ut, og en ny ansatt vil ikke være på plass før i februar-mars 2021.

Samtidig er det ikke til å komme utenom at jobben er så ekstrem at den går utover livet ellers. Selv om Høydal ikke ville framstå grinete, er det ikke til å komme utenom at også han har merket kjøret jobben innebærer.

Kanskje var det aldri vanskeligere enn da koronaepidemien satt inn. Og TILs hovedtrener fortsatt het Simo Valakari. For i kulissene etter at Kristian Høydal og styret permitterte både trenere og spillere etter nedstengingen av Norge den 12. mars ble det dramatisk.

Valakaris lønn ble kuttet med 75 prosent over natta. I tillegg var treneren ikke enig å avgjørelsene om permittering av spillerne, noe for eksempel Bodø/Glimt av økonomiske årsaker valgte å droppe.

DEN GANG DA: Her er Simo Valakari sammen med Kristian Høydal på Alfheim i vinter som var. Branns sportssjef Rune Soltvedt til høyre. Foto: Øyvind Sivertsen

Han ønsket dessuten å fortsette treningene på tross av de gjeldende koronarestriksjonene. Ikke akkurat musikk i ørene på en direktør som har blitt kjent for å dra i det økonomiske håndbrekket.

Disse problemene kom på toppen av noen vanskelige måneder etter at TIL rykket ned fra Eliteserien den første dagen i desember 2019. Valakari ønsket seg tydelig bort, og det ble mer og mer klart at hans relasjon til sentrale folk i klubben – som Høydal – ikke var den samme som før.

Tross alt var Høydal sentral da Valakari ble hentet i 2017, da som styremedlem i klubben. Sammen med daværende styreleder Per Aronsen dro Høydal til Sandefjord for å se TIL-kamp sammen med Valakari. Og da Valakari for første gang møtte TIL-supporterne, var Høydal alltid et par meter bak, godt gjemt bak solbrillene.

Tilbake i april 2020 hadde det skjært seg helt mellom Valakari og blant annet Høydal. Og etter det iTromsø er kjent med var det Høydal som til slutt satte ned foten. Der tidligere ledere hadde latt Valakari styre som han ville var det ikke lenger fritt fram for den «finske frelseren».

Så kan man gjerne innvende at Høydal og TIL burde tatt grep tidligere. For slik sett unngå at Morten Gamst Pedersen forsvant ut av klubben, og unngått billigsalget av Marcus Holmgren Pedersen til Molde.

Det er viktig å ha med seg at Høydal er omstridt hos enkelte. Både internt i TIL, og ute blant folk. Fordi han ofte sier ting rett fra levra, eller tar avgjørelser de ikke liker. Uunngåelig i en slik jobb.

Jeg har jevnlig spurt Høydal hvor lenge han har skal fortsette i jobben, fordi jeg vet hvor vanskelig og utfordrende den er. Og nå vet vi svaret.

Spekulasjonene om en erstatter var i gang allerede minuttene etter at nyheten kom litt før klokka 11 mandag formiddag. Kanskje det blir en kvinne som må inn i jobben for å fortsette ryddejobben Høydal har satt i gang?