Det er Dagens Næringsliv som har offentliggjort ligningstallene for de største friidrettsstjernene.

Mens Warholm står med nesten 18 mill. i skatteinntekt, er Jakob Ingebrigtsen (22) registrert med 3,8 mill. og brødrene Henrik og Filip med omtrent 1,5 mill. hver.

Warholm har også et eget selskap, Sunn Vekst, som ifølge BizWeb hadde nesten 5,9 millioner i inntekter i 2021. Resultatet endte på nær 1,8 mill. – omtrent det samme som i 2020.

Friidrettsstjernenes skatteinntekter bør ikke gjenspeile hva de virkelig tjente. Etter som de kan benytte seg av ordningen med å sette inntektene på en konto i Norges Friidrettsforbund – og så ta dem ut senere, også de første årene etter at karrieren er over. Med andre ord kan skatteinntekten i 2021 også være penger de reelt har tjent tidligere år.

OPPSVING: Jakob Ingebrigtsen har økende inntekter og enorme resultater. Her feirer han EM-gullet på 1500 meter i august. Økonomisk har han et stykke opp til Karsten Warholm. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Etter det VG forstår går Warholms sponsorinntekter i stor grad til selskapet hans, Sunn Vekst, der mormor Elsa Margreta Kleppe står oppført som kontaktperson og der moren Kristine Haddal er styreleder. Ifølge regnskapet har selskapet fire ansatte.

VG har tidligere beregnet Warholms samlede inntekter i 2021 til minst 15 millioner kroner.

Inntektene kommer hovedsakelig på to måter:

  • Startpenger i stevner. Etter som han er verdensrekordholder og 400 meter hekk for tiden er en het øvelse, øker inntektene.

  • Sponsorinntekter. Utstyrsgiganten Puma er den desidert største sponsoren, men Warholm har også en rekke andre store sponsorer.

Warholm fikk sitt store internasjonale gjennombrudd da han tok VM-gull på 400 meter hekk i London for fem år siden. I Tokyo-OL i august i fjor sikret han OL-gull på samme øvelse, og satte den vanvittige verdensrekorden med 45,94.