Den ene siden peker på en stor sammensvergelse.

«Bare konspirasjonsteorier», avfeier motparten.

Sjakkstjernene Magnus Carlsen og Hans Niemann er fortsatt inne i en juridisk floke. Nå har den tatt en ny vending.

De siste ukene har begge sider kommet med nye argumenter. 10. januar ble Niemanns søksmål oppdatert. I forrige uke kom svaret fra Carlsens advokatteam.

Slik saken står nå, handler den ikke bare om juks, men også om stor business, en 133 år gammel lov og Magnus Carlsens makt.

«Monopol-tendenser»

4. september sjokkerte Hans Niemann og slo Magnus Carlsen, noe som senere førte til anklager om juks. Men noe som skjedde 11 dager tidligere, var kanskje enda viktigere for sjakkverdenen.

Da dukket Magnus Carlsen, iført svart headset og hvit skjorte, opp i en offentlig videosamtale. I den andre enden satt chess.com-sjef Danny Rensch. Duoen offentliggjorde at chess.com skulle kjøpe opp Play Magnus, Carlsens selskap. Kort oppsummert: To store sjakkaktører hadde slått seg sammen.

NRK-ekspert Torstein Bae kaller det «monopol-tendenser».

– Det er klart de er store sammen. Play Magnus hadde også slukt mange mindre aktører, alt fra tidsskriftet New in Chess til sjakkverktøyet Chessable. Når chess.com da sluker Play Magnus, samles veldig mye der, sier Bae, som også er jurist.

Men hva har det med Niemanns søksmål å gjøre?

Jo, Niemanns advokater har vært spesielt opptatt av to ting:

1) At sammenslåingen i praksis skaper et monopol i sjakkverdenen.

2) At dette gir Carlsen og chess.com så mye makt, at de i praksis kan utestenge fiendene sine fra sjakkverdenen.

Dette skjermbildet er vedlagt i Niemanns søksmål. Der diskuterer chess.com-sjef Danny Rensch og Magnus Carlsen oppkjøpet av Play Magnus. Foto: Skjermdump, chess.com

Peker på 133 år gammel lov

Og i september, da Magnus Carlsen ble overbevist om at Niemann jukser, fikk han en ny fiende. Men et stridsspørsmål er i hvilken grad Carlsen da var i posisjon til å ramme Niemann.

Niemanns advokater peker på en amerikansk føderal lov fra 1890 som heter Sherman Antitrust Act. Den handler enkelt forklart om å motvirke monopolisering og bekjempe avtaler som hemmer konkurransen i markedet.

Søksmålet går i strupen på chess.com og Carlsen. Det hevder de slo seg sammen for å «svarteliste» Niemann og fjerne ham fra det internasjonale sjakksirkuset. Men er Niemann virkelig svartelistet?

– Jeg tror ikke Niemann er persona non grata i sjakkverdenen. Men turneringsarrangører må nok styre litt unna de gangene Magnus spiller, sier Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

Carlsens advokater svarte på Niemanns påstander i forrige uke. De hevder at Niemann viser at anklagene skadet ham som person, men ikke at de fratok ham muligheten til å konkurrere.

Chess.com tar avstand fra anklagene og kaller det «konspirasjonsteorier». De sier utestengelsen av Niemann fra chess.coms turneringer handler om at han har innrømmet juks – og ikke en «ondsinnet avtale».

Hverken Niemanns eller Carlsens advokater har besvart Aftenpostens henvendelser.

Magnus Carlsen herjet og vant gull i både lyn- og hurtigsjakk-VM. Men han har fortsatt et søksmål fra Hans Niemann hengende over seg. Foto: Lennart Ootes, Fide

Hvor mektig er Carlsen?

Hensikten med Carlsen-advokatenes nye skriv er tydelig: at retten i Missouri skal avvise Niemanns søksmål.

Niemanns advokater hevder blant annet at Carlsen har eksepsjonelt stor innflytelse på hvem som inviteres til toppturneringer, og at chess.com-avtalen forsterket dette ytterligere.

«Carlsen er for chess.com det Michael Jordan er for Nike. Men Nike kontrollerer imidlertid ikke hvem som spiller i NBA», billedlegger Niemann-teamet. De hevder også at makten til chess.com og Carlsen har gått utover konkurransen i sjakkmarkedet.

Det reagerer Carlsens advokater på. «Niemanns tilsynelatende anklage om at Carlsen, en enkeltspiller, har markedsmakten eller ønske om å monopolisere et marked av profesjonelle sjakkturneringer og sjakkplattformer, er useriøst», står det.

Men hvor mektig er egentlig Magnus Carlsen?

– Han er mektig, men spørsmålet er hva han vil bruke det til. Det er ikke sikkert han insisterer på å bruke sin makt, men kanskje han er så viktig, at han indirekte blir mektigere, sier Atle Grønn. Han kommer med et eksempel: – I turneringen i Wijk aan Zee var Niemann uaktuell fordi Magnus skulle være med.

Torstein Bae mener Carlsen har en «unik posisjon».

– Noen arrangører kan like gjerne droppe turneringen om de ikke får med Magnus. Det er litt som andre store mestere: Han kan diktere litt hvordan han vil ha det. Men den dominerende kraften i sjakkverdenen er chess.com.

Avskriver Niemanns håp

Siden Niemann gikk til søksmål i oktober mot blant andre Carlsen, har saken fått 96 ulike dokumenter. Det er uklart når en endelig beslutning tas.

Niemann krever opp mot 1 milliard kroner i erstatning. Torstein Bae går langt i å utelukke at amerikaneren vinner frem. – Det er helt åpenbart at han ikke har noen sjanse, sier Bae.

Han viser til at amerikaneren må vise at Carlsen handlet med «actual malice», altså at han anklaget Niemann for juks selv om han visste at det ikke stemte.

– Hvordan i all verden skal han klare å bevise det? Ingen har et fnugg av en teori om hvordan det skal skje. Det måtte være et «smoking gun»-bevis der Magnus gir uttrykk for at han vet at Niemann ikke jukset. Det finnes selvfølgelig ikke. Derfor fremstår kravet mot Magnus litt som en PR-aksjon. Men Niemann står kanskje sterkere mot noen av de andre aktørene, sier Bae.