John Arne Riises trenerkarriere i Avaldsnes startet med tap i de tre første kampene i Toppserien og 0–11 i målforskjell, men laget kom til Oslo og kampen mot Vålerenga med fire poeng på de siste to kampene.

Vålerenga hadde på sin side vunnet sine seks første kamper i sesongen, og var den store favoritten i søndagens kamp.

Og det med god grunn. Til slutt vant Vålerenga søndagens kamp hele 6–0.

– Det vi fikk lære i dag er hvor nivået ligger. Jeg mener Vålerenga er det beste laget i Toppserien per dags dato. Når vi mangler flere spillere, så blir det en kamp hvor vi tenker at vi skal prøve å holde nullen så lenge som mulig og se. 6–0 ser stygt ut, men jeg er ufattelig stolt over jentene og den jobben de la ned. Nå må jeg løfte dem og la de forstå at dette bare er læring, sier Riise til VG.

TUNG KAMP: John Arne Riise ute på banen i forbindelse med at Evelyn Badu lå nede med skade i den første omgangen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Alle Vålerengas mål kom i perioden mellom kampens 35. og 65. minutt, og Riise sier at foruten den halvtimen hvor «det var litt kaos», så synes han det var greit.

– Men vet du hva, jeg er enormt stolt av jentene. Jeg har tårer i øyene. Hvis du ser på laget mitt - det er en 16-åring, flere 17-åringer og 18-åringer. De får spille i Toppserien, og for meg er det fantastisk. Dette er ikke den kampen vi skal vinne. Det her er læring for jentene, sier Riise.

– Det tok litt tid før vi fikk hull på byllen. De forsvarte seg godt til det første målet kom, og så tror jeg at da det første målet kom, så ga de litt opp, og så fortsatte vi å male på og fikk mål nummer to, tre, fire, fem og seks, sier Vålerenga-spiss Elise Thorsnes.

Vålerenga og Avaldsnes startet med hver sin landslagsprofil på topp i de to tidligere lagvenninnene Elise Thorsnes (130 landskamper) og Karina Sævik (29 landskamper), og det var etter hvert Vålerengas Thorsnes som skulle få mest å juble for.

Avaldsnes forsvarte seg lenge godt i en dyp 4–5–1-formasjon, men like etter at halvtimen var spilt kom to Vålerenga-mål på to minutter etter hjørnespark – det første fra Agnete Nielsen, det andre fra nevnte Thorsnes.

På overtid i den første omgangen økte Janni Thomsen ledelsen til 3–0 med et fint skudd fra 12–13 meter.

I den andre omgangen hadde Vålerenga full kontroll, og vant til slutt 6–0 etter scoringer fra Nielsen, Thorsnes og Thomsen.

Det er andre gang denne sesongen at Avaldsnes taper med seks mål, etter at de også i serieåpningen mot Rosenborg tapte 0–6. Rogalands-klubben spilte sin første sesong i Toppserien i 2013, og hadde et 0–5-tap mot Arna-Bjørnar i 2014 som sitt største tap i Toppserien før årets sesong.

JUBEL: Vålerenga-spillerne fikk mye å juble for i søndagens kamp. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Storseieren sender Vålerenga opp til topp på tabellen. Brann lå før runden foran på flere scorede mål, og de slet seg til en 2–1-seier over Kolbotn. VIF går med det forbi på målforskjell.

Branns kamp mot Kolbotn startet en halvtime etter Vålerengas kamp, men et drøyt kvarter ut i den andre omgangen leder Brann «kun» 2–1.

Medaljejagende Rosenborg gikk på en overraskende smell og tapte 0–1 hjemme mot Lyn.

Toppserien skal i 2022 avsluttes med to sluttspill. De fire beste lagene etter de første 18 ordinære serierundene møtes til et sluttspill om seieren i Toppserien, mens de seks nederste lagene møter de to øverste lagene fra 1. divisjon til et eget sluttspill.

De to dårligste lagene i det sluttspillet må spille i 1. divisjon neste sesong.

Divisjonssystemet har fått en del kritikk, ettersom poengene fra de 18 første kampene ikke får noen betydning for lagene fra 5. til 10. plass i Toppserien videre inn i sluttspillet deres.

For topplagene har det imidlertid en betydning. Beste lag tar med seg seks poeng, nummer to fire poeng, nummer tre to poeng, mens nummer fire starter sluttspillet med null poeng.

Kampen om førsteplassen ser i første rekke ut til å stå mellom Brann, Vålerenga og Rosenborg.

Brann vant hjemme mot Rosenborg tidligere i sesongen, og neste søndag kommer den neste toppkampen. Da er det fjorårets seriemestere Brann som kommer til Oslo og skal prøve å bli det første poenget som tar poeng mot Vålerenga.