– Det var en utrolig følelse, sier Hegerberg på pressekonferansen etter kampen.

– I dag var helt klart en merkedag for min del. Det er et nytt kapitel. Det var veldig godt å spille på hjemmebane igjen. Det har vært en fin dag.

– Hva har du savnet mest? spør VG.

– Jeg har savnet å spille for det norske publikum igjen. Ha den direkte linken til yngre gutter og jenter som ser opp til alle spillerne her og som blir inspirert. Vi er i en enorm posisjon til å kunne inspirere en ny generasjon. Det har selvfølgelig vært et savn for meg å ha den direkte linken. Det var derfor det var ekstra fint å komme hjem og spille på hjemmebane i dag, sier Hegerberg.

Dette var nemlig første gang Hegerberg var på banen for landslaget siden fotballkvinnene gikk av Stadion De Adelaarhorst i Deventer i Nederland 24. juli 2017. Da hadde den da 22 år gamle Hegerberg fått mer enn nok av landslaget.

Norge tapte 1–0 for Danmark i gruppespillet den kvelden og kunne pakke tingene sine. EM var over etter tre gruppespillkamper og 0–4 i målforskjell. Og Hegerberg var ferdig med Norge for en stund – nesten fem år skulle det ta.

26-åringen har stått over 51 landskamper siden den tidlige EM-exiten før hun i kveld gjorde comeback i landskamp nummer 67 og startet umiddelbart med å forbedre sin scoringsstatistikk.

To mål på to minutter

Den var på småpene 38 mål (snitt på 0,57 mål per kamp). Kampuret viste 20.22 da Hegerberg fikk stå ganske så alene på bakerste stolpe og heade inn sitt 39. landslagsmål. Hun kom til dekket bord, servert av Caroline Graham Hansen.

– Jeg føler det bare var en liten smakebit. Vi gjør jobben i dag, men jeg er ganske sikker på at når vi får ennå mer tid sammen kan det bli et farlig våpen. Det kommer til å være veldig viktig mot de større nasjonene, sier Hegerberg om samarbeidet med Graham Hansen på topp.

Landslagstrener Martin Sjögren var fornøyd med det han så.

– Hun gjør en kjempegod kamp. Motstanden var ikke fra høyeste nivå, men vi har bare trent to økter med Ada. Du ser allerede en link mellom henne og særlig «Caro». Ada får gjøre det hun er absolutt best på, nemlig å score mål, sier Sjögren.

To minutter etter sitt første var Hegerberg innenfor femmeteren igjen, og denne gang var det Julie Blakstad som la opp til målet fra den andre siden.

Frida Maanum økte til 3–0 etter en halvtimes spill. Arsenal-spilleren satte fart fra midtbanen og avsluttet angrepet etter en retur på et skudd fra Vilde Hasund.

Engen-tabbe

Etter at Ingrid Syrstad Engen hadde forært Kosovo en redusering, var Ada Hegerberg der igjen. Denne gang kom ikke målet innenfor femmeteren. Vilde Bøe Risa fant Hegerberg med en perfekt bakromspasning som Hegerberg ekspederte kontant i lengste hjørnet til 4–1.

Hegerberg ble byttet ut i 75. minutt til stor applaus etter sitt hat trick.

– Jeg er veldig happy med scoringene i dag, samtidig som jeg ser avslappet på det. Det kommer større motstand og det er fremdeles ting å jobbe på, sier Hegerberg.

At det har vært litt «Ada-feber» i Norge den siste uken lever hun godt med.

– Det er kanskje naturlig med den historikken. Jeg er glad for engasjementet rundt dette laget, at folk vil følge med oss videre. Vi trenger deres hjelp til å «booste» kvinnelandslaget og kvinnefotballen. Vi må spille på samme lag. Det handler om å dra lasset i lag, sier Hegerberg.

5–1 ordnet innbytter Celin Bizet Ildhusøy. Hun var først på returen da Kosovo-keeperen reddet et straffespark fra Caroline Graham Hansen.

– Det er sånt som skjer. Celin setter den, hvis ikke hadde nok jeg satt returen. Men det er bra at Celin får et mål, sier Graham Hansen til NRK.

PS! Norge møter Polen på Ullevaal stadion i ny VM-kvalik på tirsdag.