Forrige helg deltok 64-åringen i den 15. utgaven av maratonløpet, som arrangeres av de saharawiske eksilmyndighetene i flyktningeleirene i Algerie.

– Jeg var veldig nysgjerrig på å lære mer om konflikten og situasjonen. Jeg kan enda ikke nok om hele historien, men fikk bedre innblikk i hva det dreier seg om, forteller Ingunn Ytrehus.

Følg iTromsø-sporten på Facebook

– Nyttig formål

Konflikten i Vest-Sahara, hvor Marokko har krevd råderett over deler av landet, har pågått i 40 år. I 15 år har Vest-Saharas eksilmyndigheter arrangert et maratonløp for eksilsaharawiere i flyktningeleirene i Algerie og i andre land og sympatisører fra hele verden.

Utenlandske deltakere betaler 900 euro for reise fra Madrid, deltakelse i løpet og en ukes opphold hos en saharawisk vertsfamilie. Deler av betalingen går til bistandsprosjekter i leirene.

– Vi løpere har mange ego trips. For en gangs skyld kunne jeg bruke løpingen til noe mer meningsfullt, resonnerer Ytrehus.

– Hvilket inntrykk ga besøket i flyktningeleirene?

– Vertsfamilien var veldig gjestfri og glad for å ha oss der. Jeg ble imponert over den evnen saharawiene viste til å danne et samfunn og gi mening til en tilværelse som de stadig håper skal ta slutt. I motsetning til andre bistandsavhengige flyktningleirer, er de saharawiske leirene selvstyrte, sier Ingunn Ytrehus og fortsetter:

– Muslimer drikker ikke alkohol, så de har ingen alkoholproblemer. Den materielle standarden er selvsagt en helt annen enn vår, men det var tankevekkende å se hvordan de utnyttet det som for oss ville vært avfall og skrap. Verre er det at den ernæringsmessige situasjonen i leirene ikke er god.

– Større opplevelse enn ventet

Den spreke 64-åringen fullførte sitt 22. helmaraton i ørkenen i Nord-Afrika. I 35 varmegrader.

– Jeg har deltatt på en del tøffe ting, som MSMs ultraløp og andre løp på 6-8 mil, men som en maraton var nok dette noe av det tøffeste jeg har vært med på, sier hun.

Likevel er hun full av lovord om selve løpet og løpsopplevelsen.

– Det er faktisk et landskap der, ikke bare en flat ørken. Løpsopplevelsen ble mye større enn jeg hadde ventet. Det var en glede å løpe i et åpent og fascinerende landskap og vite at løpet betydde noe også for andre enn meg selv, sier hun begeistret.

– Tilbake til Tromsø

Etter 40 år i Tromsø, flyttet Ingunn Ytrehus sørover igjen nylig. Men hun har fortsatt hus i Tromsø, og kommer tilbake på startstreken på Midnight Sun Marathon.

I Algerie møtte hun saharawien Salah Amaidan, som ble nummer tre på milløpet på MSM i fjor, og som vant 10 kilometeren under Sahara Marathon i år. Sahara Marathon arrangeres med distanser på 5 km, 10 km, halvmaraton og helmaraton.

– Selv syntes jeg at jeg måtte løpe helmaraton, når jeg først hadde reist så langt, ler Ingunn Ytrehus, før hun legger til:

– Men jeg vil oppfordre folk til å delta i Sahara Marathon uansett hvilken distanse man vil løpe. Det er også mulig å delta med startnummer uten å løpe.

KJÆRKOMMENT: Kjølig motvind på tampen av ørkenløpet var kjærkomment for Ingunn Ytrehus. Foto: Privat