– Jaaaa! Sverige till final etter jätterysare, melder Aftonbladet rett etter kjempedramaet i Budapest.

– Det er helt uvirkelig og helt fantastisk , sier landslagssjef Glenn Solberg til Viaplay.

– Det sykt spennende i 60 minutter. Men shitt for en lagmoral vi har, sier Palicka som har testet seg inn i EM igjen etter at han fikk påvist corona i begynnelsen av uken.

– Det har vært tøft i fem dager, sier han.

Solberg & co. opplevde igjen å miste viktige spillere på grunn av corona. Hverken Hampus Wanne eller Lukas Sandell spilte semifinalen. Likevel møter de Spania i EM-finalen. Dermed har Solberg fra Lier ført Sverige både til VM- og EM-finalen i løpet av 13 måneder.

Men starten var grusom for de hardt rammede svenskene. Svenskene brukte 60 minutter for å snu kampen mot Norge. Mot Frankrike trengte de bare 30.

Solbergs mannskap ledet nemlig 17–14 halvveis etter at kampen startet nærmest i revers. Dika Mem dominerte og Frankrike satte opp et voldsomt tempo og ledet 5–1 allerede etter fem minutter. Da tok den norske landslagssjefen «time out».

– De har tre kontringsmål. Vi må løpe hjem, sa Solberg og ble umiddelbart bønnhørt.

Keeper Andreas Palicka kom for alvor i gang med redningene og scoret i løpet av syv minutter tre mål fra en målgård. På stillingen 10–10 var den svenske målvakten kampens toppscorer.

– Helt vanvittig, mente TV3-ekspert Joachim Boldsen og la til:

– Han er tilbake der han hører hjemme.

35-årige Palicka er tilbake i Redbergslid etter 13 års spill i utlandet – sist seks år i Rhein Neckar Löwen. Men keeperens retur til Göteborg har langt fra gjort ham svakere mellom stengene.

Frankrike var tydelig rystet. Keeper Vincent Gérard kunne ikke by på mer enn to redninger. Frem mot hvilen stormet Jim Gottfridsson og resten av Sverige på. Det svenske midtpunktet med rødt hår og skjegg vartet selv opp med fem scoringer før pause.

Etter hvilen plusset han på med fire mål til.

– Han er motoren, hjernen og ledestjernen til Sverige, beskriver TV3-ekspert Kristian Kjelling om 9-målscoreren som også serverte seks assist.

– Jeg får være fornøyd med det. Jeg har stor tillit fra treneren, sier Gottfridsson som har «matchet» veldig godt med Glenn Solberg.

foto
TIL FINALEN: Glenn Solberg førte Sverige til den andre finale på tre mesterskap. Foto: Annika Byrde / NTB

Lucas Pellas vikarierte glimrende for Wanne på venstrekanten med syv mål – fire av dem på straffe mot franske keepere som slet gjennom hele kampen.

I den svenske bakspillerrekka kom Karl Wallinius – til daglig i Montpellier – inn med fire scoringer etter å ha blitt utvist to ganger i løpet av få minutter før pause. Men Wallinius gjorde også et par angrepsfeil Amyric Minne satte inn sitt syvende mål i 2. omgang og plutselig sto det 31–32.

Så traff franske Valentin Porte Sveriges Albin Lagergren i halsen med en hånd og fikk rødt kort Til slutt scoret Jim Gottfridsson Sverige siste mål før Andreas Palicka reddet to gigantsjanser fra Frankrike på slutten.

Sverige tapte EM-finalen i 2018 med seks mål for Spania. Den kampen spilte både Palicka og Gottfridsson. Svenskene har som Norge trøblet en god del med Spania de siste årene. I gruppespillet ble det klart tap - 32–28 i Bratislava.

Sverige har ikke vunnet EM-gull siden 2002. Legendariske «Bengan Boys» vant den europeiske tittelen hele fire ganger.