Tremålsseieren i «Ælv Clásico» betyr ikke bare tre poeng, eller at Mjøndalen passerer Start på tabellen og inntar kvalikplassen, men også at de brune tar tak i anklene på rivalen og trekker dem ned i retning bunnstriden.

Fire poeng skiller med seks kamper igjen, og Start er poenget bak Mjøndalen igjen. Dessuten forbedret Mjøndalen målforskjellen, og det var én mann å takke for det: Keeper Sosha Makani.

– I dag er han fantastisk. Det er sånn han er på sin beste. Tidlig i kampen er han er veldig autoritær i boksen. Plukker det som kommer, har aura rundt og sprer selvtillit. Klasse, utbryter Mjøndalen-trener Vegard Hansen.

Lagkaptein Christian Gauseth svarer slik på hvor mange keepere i Eliteserien som er bedre enn Mjøndalens:

– I dag: Ingen. Spesielt i de situasjonene han havner i. Én mot én er han helt fantastisk, som skuddstopper helt utrolig. Han har litt utfordringer med bena, men det synes ikke i dag. I dag fikk han vist alt kan han, mener Gauseth.

Til «Ælv Clásico» fremstod Mjøndalen som Mjøndalen på speed: Et laguttak med muskler og kraft, ni av elleve mann på 181 centimeter eller høyere – og når de dobler selv i luftduellene, som de gjorde på dødballen som ga 1–0 etter bare fire minutters spill, da er Mjøndalen på sitt mest høye og brune.

Drammenser Martin Rønning Ovenstad løftet et frispark i feltet, Fredrik Brustad og Markus Nakkim utgjorde felles luftvåpen, og ballen falt ned hos Ole Amund Sveen. 30-åringen som kom fra straksmester Bodø/Glimt i høst banket inn ledermålet via Kristoffer Tokstad.

Slik fikk hjemmelaget åpningen de ønsket seg, og resten av omgangen handlet tilsynelatende om å låse for Mjøndalen-spillerne. De kastet alle nøkler de fant i Drammenselva og satte Sosha Makani opp som ubarmhjertig fangevokter bakerst.

Da Strømsgodset begynte å dirke opp Mjøndalen, oppdaget iraneren alt gjestene prøvde på. Makani var nede med en lang arm i lengste hjørne da Johan Hove avsluttet hardt og lavt, keeperen kastet seg ned i bena på samme Hove da et hjørnespark ga Godset-spilleren muligheten fra kloss hold, og han stoppet Valdimar Ingimundarson da han kom alene.

Faktisk kunne regien vært enda bedre for Mjøndalen i 1. omgang: Sondre Liseth spilte fri Fredrik Brustad på blank goal rett før pause. Men avslutningen til Oslo-gutten gikk 16 meter utenfor!

Mjøndalen-trener Vegard Hansen forsto at han var nødt til å gjøre noe halvveis.

– Vi hadde en pauseprat som ikke ligner 1–0-ledelse. Jeg var ikke fornøyd, ikke sint, men irritert og skuffet. Det var de enige i. Vi kunne ikke spille en sånn omgang til. Vi slo litt i bordet, det måtte vi, men det hjalp ikke. Da måtte vi legge om, sier Vegard Hansen.

Mens Strømsgodset-trener Henrik Pedersen tok av to mann allerede i pausen, snudde Mjøndalen sin «midtbane-V» og la Christian Gauseth som hengende spiss bak Brustad.

Grepet viste seg tydeligst på 2–0-scoringen: Ovenstad vant en duell midt på banen og viderebefordret ballen til Gauseth. Moldenseren spilte direkte gjennom Brustad, som doblet ledelsen med en vipp alene med Viljar Myhra.

Megamissen fra 1. omgang var glemt, Mjøndalen var foran med to og tok kontroll, Sosha Makani tok av Supermann-drakten.

For lagkameratene holdt Godset-spillerne på behagelig avstand ut matchen. De greide ikke skape målsjanser. Alle Godsets seks kom før pause.

– Vi visste veldig godt hva Godset hadde. De er ikke veldig flerdimensjonale. De er ganske enkle å ta ut. De har et par ting de er gode på, men klarer du å plukke vekk det, er det ingenting igjen. Det viste vi i 2.omgang, mener Christian Gauseth.

Mjøndalen la også på til et tredje mål. Innbytter Stian Semb Aasmundsen – «bare» 175 centimeter og dermed liten i Vegard Hansens Mjøndalen-lag – svevde gjennom luften og headet Shuaibu Ibrahims innlegg inn nede ved stolpen.

VG Live: Kampreferat og VG-børsen