Det har vært en merkelig sesong for Hornindal-hopperen. Han vant et verdenscuprenn i Engelberg før jul og ble nummer tre i den tysk-østerrikske hoppuka. Da så alt så lyst ut.

Fannemel kom med i troppen både til skiflygings-VM og Pyeongchang-OL, men kom aldri med på laget og har hatt noen tunge dager som mesterskapsreserve.

– For å være ærlig, så er OL-vrakingen det absolutt kjedeligste jeg har vært med på i hoppbakken, sier en åpenhjertig Fannemel.

– Jeg var på tur i tre uker uten å hoppe i konkurranse. Det er stusslig og føles helt jævlig ut. Jeg fikk en ganske heftig knekk der nede da jeg heller ikke fikk hoppe i storbakken, innrømmer den sympatiske 26-åringen.

Norge tok OL-gull i laghopp. Foto: ERIC GAILLARD / X00102

I NM ble han bare nummer fem onsdag, blant annet slått av unggutta Marius Lindvik og Joacim Ødegård Bjøreng.

– Hvordan reagerer du i motgang?

– Det er ikke så mye å gjøre, men innse realiteten og komme seg videre, men det er ikke alltid like lett. Man prøver å se framover. Raw Air er en ypperlig arena å slå tilbake i. Jeg har hatt noen uker med ferie, det ble jo nærmest det under OL, og håper jeg kommer sterkt tilbake, sier Fannemel.

– Jeg blir selvdestruktiv og får lav selvtillit. Jeg blir skuffet, men ikke sint. Det er mer en form for tung skuffelse, men jeg er ikke typen som slår i stykker møbler eller kaster ting rundt, for det har jeg ikke styrke til. Da hadde jeg bare skadd meg selv, sier den tidligere verdensrekordholderen.

Anders Fannemel var evig reserve i OL. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Imponert Forfang

Humoren er i det minste ikke blitt borte i OL-mørket. Landslagssjef Alexander Stöckl og hoppsjef Clas Brede Bråthen har begge hyllet Fannemel for måten han tok OL-vrakingen på.

Lagkameraten Johann André Forfang sier det slik:

– All ære til Fannemel. Han ble satt ut av laget både til skiflygings-VM og OL, men har taklet det på en stor måte. Han har vært med å dra opp gruppa framfor å gå rundt og surmule. Han har gitt noe positivt til hele laget, og det er sterkt gjort når du blir vraket til to av de største målene i sesongen. Det sier alt om Anders.

– Jeg vet ikke om jeg hadde klart å takle det like bra som Anders. Jeg har blitt vraket en del gjennom årene, og jeg husker et junior-VM. Jeg satt på hotellrommet nesten hele helgen. Jeg var med i bakken, men var ikke akkurat noen bidragsyter. Jeg vet hvor tøft det er ikke å miste hodet når du går glipp av en stor mulighet. OL er ikke bare et mål for sesongen, men for hele karrieren, fortsetter TSK-hopperen.

Marerittåpning

To lagkonkurranser avgjør sammenlagtsjansen i Raw Air. Nå frykter Fannemel flere nedturer og nye vrakinger.

– Jeg er lei av å dette ut av laget. Det er ikke derfor jeg hopper på ski, men for å kjempe om medaljer og titler. Det har jeg ikke fått muligheten til i år, men det er ikke urettferdig, bedyrer den sindige skihopperen.

– Jeg har ikke fått det til på trening. Jeg har en tendens til å være mellom nummer 15 og 20 på trening, men hever meg veldig i renn. Det er en dårlig greie i mesterskap, hvor vi har få treningshopp. Jeg har ikke overbevist på trening i mesterskapene i vinter, sier Fannemel.

Han fikk en blytung start på Raw Air i fjor. Han pådro seg dressdiskvalifikasjon allerede på første renndag og gikk dermed glipp av holmenkollrennet. Fannemel kom heller ikke med på det norske laget i den første lagkonkurransen.

Da han endelig satte utfor i Raw Air (Lillehammer), hadde Fannemels rivaler allerede sikret seg poeng fra fem tellende omganger. Dermed var jakten på bonusmillionen over før det hele hadde kommet skikkelig i gang.

– Jeg håper å kjempe hele veien i år og til siste renn. Jeg skal ikke ryke i kvaliken som i fjor. For meg ble det en marerittåpning, sier Fannemel.

(©NTB)