– Det var moro. Vi velger en god dag til å spille vår beste kamp, sier trener Christian Berge til TV 2.

– Et vanvittig morsomt lag å jobbe med, mener Kolstad-sjefen, som også gjorde Elverum til et vinnerlag før han trente landslaget opp i verdenseliten.

Kolstad sikret Trondheim den første kongepokalen i herrehåndballen siden Rapp vant for 44 år siden. Elverum har dominert stort de siste årene, har vunnet fire NM-gull på rad og tok sist sesong alle tre titler i Norge.

Men nå er østerdølene dyttet ned fra tronen av den hardtsatsende bydelsklubben fra Trøndelag. Til sommeren forsterkes Kolstad ytterligere med Sander Sagosen, Gøran Johannessen og Magnus Abelvik Rød.

Det var ingen tvil om hvem som var det beste laget i Arendal.

Tidligere søndag sikret Vipers seg sin sjette strake kongepokal i Sør Arena.

Kolstad ledet 16–13 ved pause etter en avsluttende perlescoring født og oppvokst på Island. Janus Dadi Smarason fant Sigvaldi Gudjónsson på en perfekt flyger.

HISTORISK FEIRING: Kolstad er i gang med jubelen etter sin første tittel noen sinne. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Christian Berges menn hadde vært føringen gjennom hele omgangen. Elverum var på defensiven flere ganger, men kom tilbake. Mot slutten av omgangen satset trener Børge Lund på syv mot seks spillere i angrep.

Da smalt det ordentlig mellom Elverum-playmaker Tobias Grøndahl og Kolstads midtforsvar. VM-spilleren gikk i gulvet, fikk ikke annet et frikast og minnet dommerne om at finalen går på TV.

– Ikke prøv å lure meg, smalt det tilbake fra dommer Håvard Nystad Kleven.

Grøndahl markerte seg med fire mål mot et sterkt Kolstad-forsvar og leverte omgangens prestasjon da han kastet seg inn i eget felt og reddet en Kolstad-scoring på åpent Elverum-mål.

TØFF DUELL: Elverum Tobias Grøndahl (til venstre) og Kolstads tidligere Elverum-spiller Sigvaldi Gudjónsson. Foto: Christoffer Andersen / NTB

2. omgang startet med at dommerne vurderte rødt kort på Elverums Daniel Blomgren. Kolstad-spiller Gabriel Setterblom gikk i gulvet, men Blomgren fikk – etter videodømming – «bare» to minutter. I lørdagens semifinale mot ØIF Arendal fikk både Blomgren og Johan Fingren rødt.

Men årets Elverums-utgave er ikke like god som fjorårets. Da spilte Elverum uavgjort mot PSG i playoff for kvartfinale i Champions League. Denne sesongen har klubben tapt 12 av 13 kamper i turneringen.

Kolstads to islendinger dominerte scoringslisten med Gudjonsson (åtte mål) og Smarason (syv mål). Simen Lyse scoret også syv. Adrian Aalberg utmerket seg med seks scoringer.

FAIR PLAY: Magnus Gullerud viste fair play på høyt nivå mot gamleklubben Elverum. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Mens Magnus Gullerud viste seg fra sin aller beste side med både stort forsvarsspill og fair play på høyt nivå. Han «avlyste» en utvisning på Fingren da dommerne trodde Gullerud hadde fått svenskens hånd i fjeset.

– Kampens prestasjon, mener TV 2s Bent Svele.

– Jeg prøver å være rettferdig. Den traff meg ikke i ansiktet, sier landslagsspilleren til kanalen.

– Jeg liker det veldig godt, sier Christian Berge.

Grøndahl ble finalens toppscorer med 10 mål for Elverum. Fem kom fra straffemerket.

Nå handler det om å sikre det første seriegullet for Kolstad. Trondheim-klubben leder Rema 1000-ligaen med seks poeng på Elverum med en kamp mindre spilt. Lørdag kommer serietreer Drammen til Trondheim Spektrum.

Der ble Elverum slått foran 9083 tilskuere i oktober. Det er publikumsrekord for norsk klubbhåndball.