Kort tid etter triumfen sammen med lagsprintmakker Erik Valnes, foran Italia og Norges andrelag, drar Klæbo på smilebåndet.

– Jeg fikk klar beskjed fra Arild. Hvis jeg skulle gå showrenn på onsdag, så måtte jeg stille i dag. Så da turte jeg ikke noe annet, sier Klæbo til VG og andre medier i pressesonen i Lahti.

Trønderen har lagt bak seg en knalltøff konkurranseperiode. Han gikk samtlige seks distanser i VM. Han fulgte opp med å gå femmil i Holmenkollen uken etterpå. Deretter verdenscup i Drammen og Falun.

IMPONERTE – IGJEN: Johannes Høsflot Klæbo tok føringen på en av sine etapper på fredagens lagsprint i verdenscupen i Lahti, Finland. Foto: Antti Hamalainen / AP

Denne uken reiste han videre til Tallinn og herjet foran bestefaren, før han satte seg på en ferge til Helsinki der han gikk et showrenn onsdag kveld. Fredag var han på plass i Lahti og tok hjem lagsprintseieren.

Det er 13 konkurranser på 29 dager. Eller seks renn på de siste ti dagene...

På denne tiden har han også sikret seg sammenlagtseieren i verdenscupen.

Harald Østberg Amundsen, som sammen med Sindre Bjørnestad Skar sikret Norges andrelag en solid tredjeplass fredag, er imponert.

– Det er helt utrolig, sier han om konkurransebelastningen Klæbo har.

– Jeg har prøvd å gå rubbel og bit i mars. Jeg nærmer meg 16 skirenn denne måneden. Det er kanskje opp mot det Johannes går, men han gjør det en hel sesong. Han går alle øvelser i VM, fullfører sesongen med stil. Han er mentalt påskrudd hele tiden. Vi satt i traileren i sted, han er like gira, sier Amundsen.

IMPONERT: Erik Valnes, her underveis på fredagens lagsprint i Lahti. Foto: Antti H'm'l'inen / AP

– Normalt å få en knekk

Klæbo-makker Valnes mener det Klæbo gjorde da han vant Tour de Ski og VM i Planica isolert sett snakker for seg selv.

– Han tåler det. Han kjører bare på. Det er veldig imponerende. Før eller senere er det normalt å få en knekk for alle andre... sier Valnes og smiler.

– Men han får ingen knekk...?

– Han gjør så mye smart. Det er jo en kombinasjon av at du må få i deg mat. Slappe av og trene litt. Den kombinasjonen er vanskelig når du er sliten.

Klæbo innrømmer imidlertid at «tanken er i ferd med å tømmes». Han peker opp mot ansiktet og medgir at det er i ferd med «å skli helt ut» ettersom han har glemt å ta på seg munnbind som skal hindre smitte.

Så smiler han litt.

– Det begynner å bite litt nå, ja, sier han.

På spørsmål om hva han tenker når enkelte utøvere er slitne og påpeker at det har vært stor belastning den siste tiden, svarer han slik:

– Det er ikke vits å klage. Vi lever av å gå skirenn. Det er artig og i og med at ting er sikret, så er det bare å gå ut og ha det gøy. Men dette varierer fra dag til dag. Jeg kunne vært superpigg en dag og «helt natta» dagen etterpå.

– Er du overrasket over at du står løpet så bra ut som du gjør nå?

– Ting sklir jo ut. Den kvelds- og morgenjoggen vi gjør nå, det er den seigeste tingen. Det å karre seg ut på morgen og kveld og føle at du skal forberede deg... Den har sklidd helt ut den siste uken, sier Klæbo.

PS: For Klæbo fortsetter verdenscupen allerede lørdag. Da venter en sprint for menn og kvinner i klassisk stil. Søndag avsluttes verdenscupen med 20 kilometer klassisk fellesstart.