Her har Henrik til venstre og Jakob Ingebrigtsen fått henholdsvis sølv og gullmedalje etter 5000 meter under EM i Berlin. Her har Henrik til venstre og Jakob Ingebrigtsen fått henholdsvis sølv og gullmedalje etter 5000 meter under EM i Berlin. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

I NM løper Jakob og Henrik Ingebrigtsen hver sin distanse

Dobbelt gullvinner fra EM, Jakob Ingebrigtsen, løper 1500 meter under NM i Byrkjelo. Sølvvinner og bror Henrik løper 5000 meter.

– Det er ikke hundre prosent bestemt, men i alle fall slik vi har snakket opp å fordele, forteller eldstemann Henrik Ingebrigtsen til Aftenbladet.

  • 1500 meter kvalifisering går fredag klokken 16.00.
  • 1500 meter finale lørdag klokken 17.20.
  • 5000 meter finale går fredag klokken 17.40.

Filip Ingebrigtsen står over norgesmesterskapet i Sogn og Fjordane, skaden etter fallet under kvalifiseringen på 1500 meter i Berlin er ikke leget. Filip har et håp om å rekke verdenscupfinalen i Zürich 30. august.

Kjenner det på kroppen

– Jeg kjenner det i kroppen etter uken i Berlin, må innrømme at det har vært litt tungt etter at vi kom hjem, sier Henrik.

Det handler ikke bare om et tett løpsprogram, kvalifisering 1500 meter onsdag, finale 1500 meter fredag og til sist finale 5000 meter lørdag kveld.

– Etter løpene fredag og lørdag ble det seint og lite søvn. Her hjemme har det vært stor oppmerksomhet, mange supportere som vil ha sitt. Det er kjekt, men tar krefter, sier Henrik som endelig har fått noen fine dager med datteren Olivia og kona Liva.

Tilbake i verdenstoppen

27-åringen gjorde come back i mesterskap etter vel to års skademareritt. Plasseringene (nr. 4 på 1500 meter og sølv på 5000 meter) forteller at han er tilbake i verdenstoppen.

– Jeg har mye å gå på, merker det på trening der jeg er langt bak Jakob og Filip, men klart det er enormt inspirerende og motiverende for jobben videre å være der oppe, sier Henrik.

Treningsopplegget hans er bygget slik han skal nå toppformen først neste år.

– Vi klarte gull og sølv og kan flyte lenge på det. Jeg skulle gjerne tatt gull, men når det er én i familien, når det er Jakob som tar det, er det enormt, sier Henrik Ingebrigtsen.

Enormt er også den rette beskrivelsen av interessen rundt Team Ingebrigtsen.

Nær 1,4 millioner tv-seere hos NRK

NRK melder at hele 1,372 millioner seere så finalen på 1500 meter, hele 69,5 prosent av alle som så tv fredagskvelden, så Jakob Ingebrigtsens første gullaøp.

Dagen etter var det faktiske tallet litt lavere, men prosentandelen av de som så tv lørdagskvelden, var høyere, 70,4 prosent. 1,145 millioner mennesker fulte gull og sølvløpet til Jakob og Henrik Ingebrigtsen.

Seertallet var også meget bra torsdag kveld, 914.000 så Karsten Warholm ta gull på 400 meter hekk, en andel på 66 prosent av alle som så tv.

NRK har for øvrig sikret seg rettigheten til EM i friidrett de fire kommende mesterskapene samt VM de tre kommende mesterskapene.