Beste europeer: Karoline Bjerkeli Grøvdal (t.h.) fikk bronsemedalje i terreng-EM i Slovakia. Yasemin Can fra Tyrkia (Kenya) og Meraf Bahta fra Sverige (Eritrea) tok sølvet. Beste europeer: Karoline Bjerkeli Grøvdal (t.h.) fikk bronsemedalje i terreng-EM i Slovakia. Yasemin Can fra Tyrkia (Kenya) og Meraf Bahta fra Sverige (Eritrea) tok sølvet. Foto: Mikula Martin, CTK / NTB scanpix

Grøvdal er egentlig Europas beste terrengløper. De to som slo henne kommer fra Kenya og Eritrea.

For tredje år på rad tok Karoline Bjerkeli Grøvdal en sterk bronse i EM.

MOLDE: Isfjorden-jenta leverte et godt løp i slovakiske Samorin søndag. Hun var også tilfreds med sin egen prestasjon.

– Jeg er selvfølgelig kjempefornøyd med å ta medalje i et senior-EM. Det var et tøft løp der jeg måtte jobbe hele veien. Jeg håpet lenge at jeg skulle klare sølvet, men det var to sterke løpere som lå foran meg, sier Grøvdal til Romsdals Budstikke.

Kenya og Eritrea

Tyrkiske Yasemin Can fikk en luke tidlig og seieren var aldri truet. Hun kom i mål femten sekunder foran Meraf Bahta, som konkurrerer for Sverige. Hun slo Grøvdal med noen få meter på oppløpet etter 8230 meter.

Can kommer opprinnelig fra Kenya og heter egentlig Vivian Jemutai. Hun ble hentet inn på det tyrkiske friidrettslandslaget i fjor. Bahta er fra Eritrea, men flyktet fra krigen og ble svensk statsborger i 2014.

Nummer tre: Karoline Bjerkeli Grøvdal jaktet på sølvmedaljen, men måtte til slutt gi tapt for Meraf Bahta fra Eritrea, som nå er svensk statsborger og konkurrerer for Sverige. Foto: Mikula Martin, CTK / NTB scanpix

– Jeg har etter hvert blitt vant til å konkurrere mot løpere som kommer fra land utenfor Europa, spesielt i EM terrengløp. Jeg er bare fornøyd med bronse og registrerer at jeg er suverent best av de europeiske løperne. Jeg får ikke gjort noe med hvem de ulike nasjonene stiller med. Disse jentene kan ta medalje i VM, og jeg nærmer meg dem hvert år. Det er klart at jeg har lyst til å løpe om gullet i EM en gang, sier 27-åringen fra Isfjorden.

Kritisk president

I fjor var det Can og en annen tyrkisk løper fra Kenya som tok de to første plassene. Tyrkia dominerer også enkelte baneøvelser med importerte utøvere fra andre land. I troppen under EM i Amsterdam i fjor var 17 av 39 deltakere fra andre nasjoner.

Dette er ikke flyktninger, men løpere som skifter statsborgerskap på rekordtid og får lukrative kontrakter med forbundet i Tyrkia.

– Dette er en uheldig måte å operere på, og vi vil ta det opp både med EA (Det europeiske friidrettsforbundet) og IAAF (Det internasjonale friidrettsforbundet), sa friidrettspresident Tore Hordnes til Aftenposten.

– Så vidt jeg har skjønt har 12-14 av overgangene til Tyrkia skjedd i løpet av ett år. Hele greia blir helt latterlig. Det er ikke sånn vi vil ha det i friidretten, og mange er oppgitt. Dette må vi få satt en stopper for, sa Hordnes.

Til Sør-Afrika i januar

Grøvdal kom nylig tilbake fra et tre uker langt høydeopphold i USA. Hun traff godt med formen.

– I dag var det litt taktisk i starten, og jeg føler at jeg gjorde et bra taktisk løp. Jeg ble ikke med på den harde åpninga til Can og det var en riktig vurdering. Jeg løp nesten optimalt. Da farta dabbet litt av, gikk jeg i front for å dra. Jeg var redd for at noen skulle komme opp bakfra. Det kostet litt krefter å ligge foran Meraf på nest siste runden, og derfor manglet jeg det siste inn mot mål. Men jeg reddet kanskje medaljene våre der, og synes i hvert fall jeg fortjente bronsen, sier Grøvdal.

Nå skal hun slippe seg litt ned og ta en rolig juleferie. I januar starter forberedelsene til sommersesongen med et fire uker langt høydeopphold i Sør-Afrika.

Ingebrigtsen nummer elleve

Henrik Ingebrigtsen endte på ellevteplass søndag. Han maktet dermed ikke å følge opp lillebror Jakobs (17) gullmedalje i U20-klassen tidligere på dagen. Tyrkiske Kaan Kigen Özbilen vant.