– Det finnes en «longlist» siden vi skal til Kina. Der er det visumplikt og lang søknadsfrist, så vi har meldt inn flere utøvere. Ganske mange faktisk, som tidligere i sesongen har gjort det ganske bra, som gjorde at de kunne bli aktuelle for OL-tropp, sier langrennssjef Espen Bjervig.

Weng og Kalvå skal ifølge lokale regler i Italia i isolasjon i ti dager - til torsdag 3. februar, sa landslagslege Øystein Andersen. Første øvelse (fellesstart med skibytte) for kvinnene er 5. februar, noe duoen ikke rekker uansett.

Det var onsdag formiddag det ble bekreftet at Weng og Kalvå er smittet av viruset i Seiser Alm - bare halvannen uke før OL. Sprinttrener Arild Monsen fikk påvist smitte på vei hjem fra Seiser Alm mandag.

En positiv test så tett på OL som nå vil gjøre det vanskelig å komme seg til Kina, og Andersen sier at det er for tidlig å konkludere om Weng og Kalvå kan gå i OL.

Norge kan uansett kun sende åtte utøvere til Kina. Dermed må man etter hvert bestemme seg for om Weng og Kalvå skal reise ned, eller om man skal gi noen sjansen fra «longlisten». Om det sendes ned en reserve, ryker med andre ord plassen til en av de smittede utøverne.

Ragnhild Haga er på plass i Seiser Alm og har vært med på oppkjøringen som reserve.

– Nå er det så mange løse tråder, så mye som skjer og mange løp som pågår samtidig, så vi har ikke konkludert noe ennå. Men det er en longlist med utøvere som er ferdig akkreditert, sier Bjervig.

– Vi har en reserve i troppen med Ragnhild, og andre som er akkrediterte og kan være klare. Men akkurat nå er fokus å se på muligheten på de som er tatt ut med tids- og helsemessige aspekt for når og om det er mulig å bli med i OL, sier Bjervig videre.

Silje Theodorsen, Ane Appelkvist Stenseth og Anna Svendsen gikk Tour de Ski, men er ikke tatt ut til OL. Det er lett å anta at de er utøvere som står på en slik «longlist».

Silje Øyre Slind, Astrid Øye Slind, Elena Rise Johnsen og Karoline Simpson-Larsen har også sterke resultater fra Beitostølen under nasjonalåpning.

Helge Bartnes, vinteridrettssjef og assisterende toppidrettssjef i Olympiatoppen, sier det er en krevende situasjon. Det er også utfordrende å sende nye utøvere til Beijing hvor konkurransene går i høyden.

– Det er reserver og utøvere på «longlist». Der er det ganske mange, men det er selvsagt vanskelig å hoppe inn i et OL når det er i høyden og langt unna med annen tidssone, sier Bartnes.

Sprinttrener for herrene, Arild Monsen, testet positivt på PCR-test mandag. Bartnes forteller at det er flere trenere og ledere på en slik longlist.

Landslagstrener Ole Morten Iversen sier til VG at han og Skiforbundet jobber nå på spreng med å finne ut løsninger. Det er foreløpig usikkert når OL-troppen i langrenn kan reise nedover.