Når du taster inn «Møllehøj» i Google-søkefeltet, får du opp bilder av noe som ser ut som et alminnelig landbruksområde. På toppen av en grønn ås står en grå møllestein.

Den markerer det høyeste terrengpunktet i hele Danmark. Møllehøj ligger 170,86 meter over havet. Google forteller deg at dette er et «mountain peak». Teknologien henger ikke helt med. Fjellgeiter finner andre feriedestinasjoner enn Danmark.

Likevel var danske Jonas Vingegaard først oppe da årets 18. Tour de France-etappe hadde målgang i Hautacam i Pyreneene torsdag. Det var den siste fjelletappen i årets tour. Triumfen gikk langt i å sikre Vingegaard sammenlagttittelen i verdens gjeveste etapperitt.

– Det kan virke naturstridig at en mann fra forblåste og pannekakeflate Jylland er blitt så god i fjellene. Det kjedelige svaret er at han har vunnet i det genetiske lotteriet, sier Rasmus Rask Vendelbjerg til Aftenposten.

Han er sportsredaktør i den danske avisen Berlingske og har fulgt sykkelsporten tett. Nå står danskene midt i det som ser ut til å bli Tour de France-seier.

Hva mener Vendelbjerg med at Vingegaard har vunnet det «genetiske lotteriet»? Svaret er nøkkelen når man skal forklare suksessen til danskenes nye stjerne.

25-åringens historie handler imidlertid om mye mer. Blant annet en spesiell evne til aldri å gi opp.

– Sjokkerte alle

Vingegaard kommer fra Hillerslev på Nordjylland. Han likte all slags idrett, både håndball, svømming, badminton og fotball. Syklisten er blitt sett på favorittlaget Liverpools hjemmebane Anfield flere ganger.

En dag passerte flere av verdens beste syklister forbi familiens hjem under en etappe av Danmark Rundt. Da måtte han prøve den sporten også.

Han imponerte i lokalmiljøet, men var aldri noen barnestjerne. Når vinden slo innover de flate danske veiene, slet Vingegaard, som var litt mindre og lettere enn de fleste.

– Det er nok den viktigste læringen her: Han vant ikke mange løp som ungdomsrytter. Det er vanskelig, nærmest umulig, å få prøvd seg som ung klatrerytter i Danmark. De fleste slutter å satse før de faktisk får lov til å utfolde seg og vise hvor gode de er, fordi ryttere med deres kroppsbygning lider så mange nederlag på ungdomsnivå i Danmark, forteller Vendelbjerg.

I 2016 vant Vingegaard sitt første seniorløp, naturlig nok i noe kupert terreng. Foreløpig syklet han kun semiprofesjonelt for det danske laget ColoQuick. Derfor pakket han fisk hos lokal fabrikk ved siden av syklingen. Regningene måtte betales.

– Jeg likte å gjøre det, selv om jeg måtte stå opp fem om morgenen, har Vingegaard fortalt til Gazzetta dello Sport.

Arbeidet tok opp treningstid, men folk begynte så smått å legge merke til det han gjorde på sykkelsetet.

Laget tok ham med på treningsleir i Spania. 10 mil sør for Valencia finner man Coll de Rates, en kjent stigning der sykkellag ofte tester utøverne.

– Han sjokkerte alle og tok rekorden der. Det tente Jumbo-Vismas interesse, og resten er historie, forteller Vendelbjerg.

Vingegaard signerte for Jumbo-Visma. Det er i det lagets drakt han har herjet i franske fjell de siste ukene.

Men eventyret kunne endt før det hadde begynt skikkelig – i Norge.

Jonas Vingegaard var førstemann opp til Hautacam torsdag. Det kan langt på vei ha avgjort Tour de France for hans del. Foto: Thibault Camus / AP

En stygg smell

Tour des Fjords 2017 var i gang med rittets fjerde etappe. Rytterne syklet fra Stavanger til Sandnes. Edvald Boasson Hagen vant overlegent etter et fremstøt før oppløpet.

Dagen var mer dramatisk for hans danske kollega. Vingegaard kræsjet. Lårbeinet brakk. Daniel Lyhne var lagkamerat og nær venn. I intervju med sykkelnettstedet feltet.dk har han fortalt hvor ille det sto til.

– Det han var redd for (Vingegaard), var at han ikke ville komme tilbake. Vi støttet ham i alt. Jeg ringte ham for å høre om han var okay. Jeg ringte også foreldrene hans for å få vite mer, for det påvirket meg. Jeg var redd for at han måtte legge opp på grunn av kræsjen, sa Lyhne.

Episoden i Norge kunne ødelagt alt, men 12 måneder senere var Vingegaard tilbake, da som proffrytter på Jumbo-Visma.

– Det var sinnssykt. Det viser bare hvor stort potensial han har, når han på ett år kan gå fra å ligge i sykesengen til å bli WorldTour-rytter, sa Lyhne.

Unik fysikk

Da etappene ble brattere, fikk Vingegaard utnyttet fysikken sin bedre. Som nevnt tidligere, har han vunnet det «genetiske lotteriet». Med høyden 175 cm og 60 kgs vekt gjør Vingegaards fysiske størrelse ham godt rustet for kamp på harde fjelletapper, men han har også en annen fordel:

Et uvanlig stort hjerte.

I 2018 målte Team Danmark Vingegaards maksimale oksygenopptak. Det er noe som er helt avgjørende for hvor godt man presterer i utholdenhetsidretter.

Da Vingegaard ble testet, lå hans maks O2-opptak 15 prosent over resten av de unge rytterne han ble sammenlignet med, ifølge avisen Nordjyske.

Mannen med den spesielle fysikken har kjempet seg gjennom fjellene i jakten på Tour de France-seier.

– Det unike ved Jonas Vingegaard er at han fortsatt bor i Glyngøre. Han er selvfølgelig mange måneder på treningsleir i utlandet, men han har treningsbasen sin på flate og forblåste Jylland. Derfor er han så komplett som rytter, ved at han også mestrer kjøring og sidevind og kan gjøre en solid enkeltstart. Så på den måten er han ingen klassisk klatrer, forteller redaktør Vendelbjerg i Berlingske.

Tadej Pogacar (i hvitt) har vunnet Tour de France de to siste årene. I år har han slitt med å frata Vingegaard den gule trøyen. Foto: Daniel Cole / AP

Hjemlandet i ekstase

Vingegaard har kjempet seg gjennom fjellene i Tour de France. Fredag kom han i mål med resten av feltet på den flate etappen til Cahors. Han er solide 3 minutter og 21 sekunder foran sammenlagtrival Tadej Pogacar.

Lørdagens tempoetappe gjenstår, men mye skal skje for at Vingegaard ikke skal juble for seier når feltet ankommer Champs-Élysées under søndagens sjarmøretappe.

Det vil være til enorm glede for sykkelelskende Danmark. Bjarne Riis vant touren i 1996, men har etterpå innrømmet at han dopet seg.

– Årets Tour de France har skapt en dansk folkefest, som snart har vart i en måned. Jeg var selv på motorsykkel i feltet under de tre danske etappene (i starten av årets tour), og jeg har aldri sett lignende menneskemengder under en begivenhet her i landet. Det var dager Danmark aldri glemmer. Den galskapen har selvfølgelig økt i takt med de mange danske etappeseieren og Vingegaards tokt mot sammenlagtseieren, sier Vendelbjerg.

Om Vingegaard jubler nedenfor Triumfbuen ikledd den gule trøyen, vil ikke det vaske bort dansk syklings dopingfortid.

Men det hjelper garantert leging av gamle sår.

Se Tour de France på TV 2, TV 2 Play, Eurosport 1 og Discovery+. Lørdagens etappe begynner 12.55.

Andre kilder: Olympics.com