I semifinalen kom Pellegrino seg forbi Klæbo på oppløpet. Klæbo kom først ut av den siste svingen og valgte midtsporet på oppløpet. Da snek Pellegrino seg først over streken på venstresiden.

Til finalen var scenarioet det samme. Klæbo kom først ut av den siste svingen på oppløpet med den lynraske italieneren hakk i hæl. Men denne gang valgte han sporet til venstre, som Pellegrino tok i semifinalen.

– Klæbo byttet taktikk. I semifinalen tok han bane to. Det ga meg muligheten til å slå ham. I finalen sto han i bane en, og jeg måtte bytte spor og gå mange meter ekstra, sier Pellegrino til VG.

Klæbo forklarer vurderingene av den siste svingen og oppløpet slik:

– Jeg vurderer at jeg kommer inn i sistesvingen med litt lavere fart i finalen, og føler meg piggere. Da må jeg bare trøkke til ut av svingen. Jeg fikk Pellegrino på venstre side i semien, og gjorde det valget basert på at jeg skulle safe meg til finale, sier Klæbo til VG og legger til:

– I finalen tenkte jeg at det var en ting som gjelder, og det er å komme først over mål.

Det gjorde 25-åringen. Han ble den første til å bli dobbel olympisk mester i sprint for herrer.

– Det var ikke tilfeldig, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum om valget.

– Han er så utrolig god taktisk. Han løser ting alltid slik at han kommer først, sier Nossum.

Pellegrino mener han har sett Klæbo sterkere.

– Klæbo var ikke den beste Klæbo i dag. Han kan bedre, men uansett er han best. Så gratulerer til ham, og jeg er utrolig stolt av å kunne kjempe med ham i et OL, sier Pellegrino.

Etter finalen snakket Klæbo om hvor tunge de siste ukene har vært etter at det ble covidutbrudd i landslaget på høydesamlingen i Italia før avreise til OL. Reisen til Kina ble forsinket og uroen i laget var stort. Tirsdag kveld savnet han sprinttrener Arild Monsen, som var den første som ble påvist smitte, i Kina.

– Arild har jeg snakket utrolig mye med, jeg har pratet med ham hver eneste dag og jeg gleder meg til å ringe ham, sier Klæbo.