Ifølge BBC ligger det an til at det skotske fotballforbundet (SFA) innfører forbudet innen få uker, etter at ny forskning har vist en mulig forbindelse mellom headinger i fotball og demens. Skottland blir i så fall det første europeiske landet som innfører restriksjoner på headinger i fotball.

I USA har det eksistert et lignende forbud siden 2015.

Temaet har vært oppe til diskusjon i Skottland tidligere. I en skotsk studie som ble lagt frem i oktober i fjor, ble det hevdet at tidligere fotballspillere har tre og en halv gang større risiko for å bli rammet av demens.

Studie: Økt risiko

Studien det henvises til sammenlignet dødsfallene til nesten 8000 tidligere spillere med rundt 23.000 dødsfall ellers i befolkningen. Studien hevder det var over tre ganger så stor risiko for at personer i gruppen som hadde spilt fotball profesjonelt utviklet sykdom i hjernen eller nervesystemet. Det sto imidlertid ikke konkret hva dette skyldtes, skrev Norsk Helseinformatikk.

Samtidig understreket studien at fotball og annen aktivitet også reduserer faren for å få andre alvorlige sykdommer, som hjerte- karsykdommer og enkelte krefttyper.

Roser forbundet

Selv om det ikke foreligger endelig bevis for at mange headinger i fotballen fører til en forhøyet risiko for demens, ønsker ikke skottene å vente. John MacLean, en lege som er tilknyttet SFA, mener at det er sunn fornuft å begrense headinger i fotball for yngre spillere og sier:

– Vi burde ta noen fornuftige og pragmatiske skritt med en gang. Det handler om å redusere den samlede belastningen, antallet ganger en ung spiller header ballen totalt sett – og headinger på trening er mye vanligere enn på trening, sier MacLean.

Den skotske spisshelten John Hartson roser SFAs grep.

– Heading var en stor del av spillet mitt. Managere hentet meg fordi jeg kunne heade. Vi har hatt noen alvorlige situasjoner der tidligere spillere har mistet livet og slitt med demens. Jeg er glad SFA går foran og gjør noe med det, sier Hartson til BBC, skriver Daily Mail.

Følger med på forskningen

Bo Folke Gustavson er fagansvarlig for barn og ungdom i Norges Fotballforbund. Han forteller at de følger forskningen nøye.

– Vi tar dette på alvor. Så langt har ikke forskningen vi forholder oss til vist senskader som kan knyttes til barne- og ungdomsfotballen.

Han er klar på at det vil bli gjort nye vurderinger dersom NFF får andre medisinske råd, for eksempel hvis det europeiske fotballforbundet UEFA råder medlemsland til å forby heading, eller hvis ny forskning viser sammenheng mellom heading i barnefotballen hjerneskader.

– Jeg kan foreløpig ikke komme over noe forskning som viser at barnefotballen er skadelig, sier Gustavson.

Studerer unge spillere

Lege Truls Straume-Næsheim ved Senter for idrettsskadeforskning har forsket på hodeskader i fotball.

Han tror personlig det vil ha liten effekt å forby heading for de under tolv, ettersom disse utøverne header ballen såpass sjelden.

– Dette er stadig oppe til debatt og det er vanskelig å finne noen sikker årsakssammenheng. Vi holder derfor på med en studie av nettopp unge spillere og nikking for å vurdere kreftene som er involverte og mulige konsekvenser, opplyser han i en tekstmelding.

(©NTB/100 % Sport)