Da Magnus Carlsen spilte sjakk-VM i fjor, satt en gjeng sjakknerder i Thailand.

De jobbet som såkalte sekundanter for Carlsen. Det innebærer at de før hvert parti sendte Carlsen analyser og forslag til trekk. Etter at Carlsen vant VM-kampen, takket han spillerne i teamet.

Én av dem var Jorden van Foreest (22) fra Nederland.

Han fikk en innblikk i hvordan Carlsen jobber – og hva som gjør ham spesiell.

– Det var en rå opplevelse, sier van Foreest i dette intervjuet med Aftenposten.

– Ingen tvil

Det startet med en e-post for cirka ett år siden.

Jan Nepomnjasjtsjij hadde akkurat vunnet kandidatturneringen. Dermed visste Magnus Carlsen hvem han skulle møte i VM-kampen.

Da tok lederen av Carlsens sjakkteam, Peter Heine Nielsen, kontakt med van Foreest. Han lurte på om det unge talentet ville hjelpe Carlsen før og under VM. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse for nederlenderen.

– Umiddelbart ønsket jeg å bli med. Det var ingen tvil om at jeg ville hjelpe ham, sier van Foreest.

Jorden van Foreest overrasket og beseiret Magnus Carlsen tirsdag. Da han selv jobbet tett med Carlsen, ble han enormt imponert,. Foto: Meltwater Champions Chess Tour

Ikke «starstruck» hele tiden

– Jorden fyller flere roller. Én er «punching bag» i lynsjakk, sa Magnus Carlsen med et lurt glis i en chess24.com-video der teamet ble avslørt.

Enten det var i treningspartier, eller bare diskusjoner om sjakk, imponerte nordmannen van Foreest stort.

Som mange andre lovende sjakkspillere, hadde nederlenderen beundret Carlsen på avstand.

Bare han så et videoklipp av at Carlsen forklarte et parti, skjønte han at nordmannen hadde fenomenal kunnskap.

Da van Foreest selv kom på innsiden, ble det inntrykket ytterligere forsterket. Det som imponerer ham aller mest, er Carlsens forståelse for spillet.

– Følelsen han har for det beste trekket og hvordan han vurderer stillinger, er alltid korrekt. Jeg har aldri sett noen som ham.

Han tok seg i å tenke «wow» stadig vekk.

– Men du prøver jo å fokusere på arbeidet. Du kan ikke være «starstruck» hele tiden. Du må gjøre jobben din og være en så god treningspartner og sekundant som mulig.

Trenger Carlsen hjelp?

Carlsen har hatt flere trenere i karrieren. De har hjulpet ham opp til toppen.

Men etter at Carlsen slo gjennom i verdenseliten, har han naturligvis vært bedre i sjakk enn de som hjelper ham. Han har større generell kunnskap om spillet også.

Så er det egentlig noe vits at noen hjelper ham? Jo da. Spillerne som hentes inn i de såkalte sekundantteamene, er ofte spesialister på spesifikke åpninger. Slik kan et team sammen tilføre Carlsen noe. Likevel er det en utfordring.

– Han er så god at det er vanskelig å hjelpe ham. Det er jo ingen på nivået hans. Men du gjør ditt beste. Jeg synes vi gjorde en god jobb som et team, og han vant VM-kampen på en overbevisende måte, sier van Foreest.

Magnus Carlsen vant VM-kampen mot Jan Nepomnjasjtsjij med utklassingssifre (7,5–3,5). Foto: Jon Gambrell, AP

«Et totalt sjokk»

Sjakkstjerner velger sjelden de aller, aller beste spillerne som sekundanter. Til en viss grad blir hemmeligheter delt, og da kan det være lurt å styre unna sine største konkurrenter.

Van Foreest er rangert som nummer 26 i verden. Men han er ung og i utvikling. Og de siste månedene har han fått spille mot Carlsen i online-serien Meltwater Champions Chess Tour.

«Sjakk er et rikt spill», beskriver van Foreest. Dermed kan han og Carlsen stort sett styre unna åpninger de har jobbet sammen om.

Uansett er de fullverdige konkurrenter. Og det var Magnus Carlsen som fikk svi for det i Oslo Esports Cup tirsdag.

«Det var et totalt sjokk», fortalte van Forrest etter at han vant over Carlsen.

VM-kollegaene spilte en kamp på fire partier. Det ble tre remiser og én seier til van Forrest, som kom etter en stor tabbe fra Carlsen.

– Jeg trodde ikke jeg noensinne skulle vinne et parti over Carlsen og hvert fall ikke en kamp, sa Van Foreest i sendingen til chess24.com.

– Jeg forbedret meg mye

I Oslo Esports Cup spiller deltagerne på åtte forskjellige PC-er i et studio i Nydalen. For hver kamp man vinner, får man 7500 dollar (cirka 70.000 kroner).

Før turneringen så van Foreest på seg selv som en underdog.

Men han har tidvis imponert stort. I tillegg til seieren over Carlsen, vant 22-åringen også over Anish Giri, Nederlands største sjakkstjerne.

Van Foreest tar stadig nye steg.

– Ble du bedre av å være med i Carlsens VM-team?

– Jeg forbedret meg mye. Jeg lærte mye, ikke bare av ham, men hele laget. Jeg fikk jobbe med så mange forskjellige folk som har forskjellig syn på sjakk. Det var veldig interessant å få et innblikk i det, sier van Foreest.

– Samtidig jobber du så mange timer i månedsvis, at det er umulig ikke å lære av det, legger han til med et smil.

Oslo Esports Cup varer frem til torsdag.