– Absolutt, svarer OL-gullvinneren på 1500 meter på spørsmål om han er introvert.

Det gjør han mot slutten av et intervju med VG under det tradisjonelle jordbærpartyet i Oslos rådhus, dagen før Bislett Games – der han kan bli første nordmann som vinner friidrettsstevnets klassiske «Drømmemila» (1609 meter).

På spørsmål om han kan beskrive hva han legger i at han er introvert, svarer det største trekkplasteret for hovedstadens Diamond League-stevne at han trives godt alene.

– Du har det best i eget selskap, sammen med kjæresten og hunden?

– Ja, det blir litt sånn, svarer 21-åringen fra Sandnes – en måned før han løper for å vinne sitt første VM-gull i Eugene.

På vei ned marmortrappene og ut av Oslos storstue etter den internasjonale pressekonferansen, sammen med blant andre samboeren Elisabeth Asserson – som er aktiv som influencer i sosiale medier – og sin svenske agnet Daniel Wessfeldt, henvender Jakob Ingebrigtsen seg til VG med et åpenbart sterkt ønske om å utdype «introvert».

Sett fra hans side.

YNGST OG BEST: Jakob Ingebrigtsen (21) sammen med brødrene Filip (29) og Henrik (31) under jordbærselskapet i Oslo onsdag. Minstemann løper en mile torsdag, mens de to eldste starter på 5000 meter. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Han mener at mange av hans konkurrenter og lagkamerater bruker for mye tid og krefter på å være utadvendte, eller det han betegner som ekstroverte. Typisk sett i forbindelse med mesterskap. I stedet for å spare energi ved å «isolere» seg på hotellrommet, blir de sittende og prate i en sosial setting – lenger enn de strengt tatt må.

– Det er folk på det norske laget, jeg vil ikke nevne navn, som gjør dumme prioriteringer. Jeg forstår godt hvorfor de ikke presterer når det gjelder, i mesterskap. De føler seg tvunget til å gjøre disse sosiale tingene under mesterskap og klarer ikke å gå og legge seg, sier han.

Jakob Ingebrigtsen tror de føler seg forpliktet til det, i kraft av at de blir oppfattet som ekstroverte og nærmest ikke våger å avkrefte det.

Derfor elsker Duplantis Bislett:

Konfrontert med Jakob Ingebrigtsens uttalelser og kritikk rettet mot lagkameratene, sier friidrettsforbundets sportssjef Erlend Slokvik at han «ikke har reflektert over det» – før han tilføyer at folk har forskjellige behov.

– Noen liker kanskje å prate med andre. Det kan være en måte å dempe nervøsitet på, sier Erlend Slokvik.

– Jeg har ikke spesielt behov for å følge opp det. Det får være hans oppfatning. Vi følger opp hver enkelt utøver, og de har forskjellige behøv. Han har behov for å være alene. Jeg fulgte opp Jakob en hel dag i forbindelse med forsøksheatet (1500 meter) i OL. Da snakket vi nesten ikke sammen. Det er slik han gjør det, utdyper han.

Tidligere i intervjuet har Jakob Ingebrigtsen sagt at det gjelder å være påskrudd så mye som mulig når du er «der» – på startstreken – og ikke så mye når du er andre steder. Han sier det har å gjære med en gjennomgående profesjonalitet «gjennom hele livet».

– Det er en livsstil. Det å skru av og på. Så der det slik at kanskje mange av oss er introverte og sitter hjemme i stua når man er avskrudd, sier han med tanke på seg selv.

På den annen side virker det ikke som om han føler det spesielt plagsomt å være gjenstand for stor oppmerksomhet, som under seansen i Oslo rådhus – der rekken av intervjuere som kun ville ha en del av ham var lengre enn lang.

– En del av jobben krever at du er ekstrovert, sier han.

– Det virker som om takler det greit?

– Jo, men det er fordi jeg har vært i gamet siden jeg var 12, så jeg er blitt ganske rutinert etter hvert, svarer han på VGs spørsmål.