Gaute Helstrup på TIL-benken mot Lillestrøm. Gaute Helstrup på TIL-benken mot Lillestrøm. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Fire snakkiser etter en gedigen nedtur på 100-årsdagen: «Er unggutta bare til pynt på benken, Gaute?»

Vi gir deg fire av temaene etter TILs kamp mot LSK.

TIL-Lillestrøm 0–1

1) Et sorgens kapittel på en gledens dag

Det tok ikke mer enn et kvarter av TILs etterlengtede jubileumskamp - spesialbestilt for anledningen - før bortelaget fra Lillestrøm tok ledelsen. Ikke føltes det særlig ufortjent ut heller. «Gutan» virket preget av anledningen fra første minutt. Den beste leveringen kom fra supporterhold - og det burde inspirert. LSK kunne åttpåtil gått opp til 2–0 rett etterpå.

Etter en verdig jubileumsdag skulle disse 90 minuttene være indrefileten. Men alle som hadde gledet seg på TILs vegne ble fort dratt ned på jorda igjen. Ingen målsjanser før vi rundet 73 minutter - og nærmest kjemisk fritt for avslutninger. Nitriste greier.

TIL topper fortsatt tabellen - men skuffet en hel by denne kvelden.

2) Festen nesten alle ble snytt for

Nei, det er ikke nytt at koronaepidemien har satt en stopper for at flere enn 200 mennesker kan se en TIL-kamp. Ja, det er fortsatt lov å være misfornøyd med det.

For da jeg satt på tribunen denne kjølige tirsdagskvelden i september på en stor dag i TILs historie er det ikke til å komme bort fra at vi ble frarøvet en festaften.

På en arena som tar 6.800 mennesker ville et trolig bortimot fullpakket stadion kanskje hjulpet «Gutan» til å prestere bedre, og slik sett få en god opplevelse.

Gjennom året har det blitt arrangert en god del kamper på Alfheim. Denne var den tristeste. Fordi TIL spiller ikke for seg sel, men for dem som ser på.

3) Nøkkelspiller av etter bare fem minutter

Eric Kitolano har levert godt for TIL etter overgangen fra Ull/Kisa. Både mål og målgivende pasninger har blitt servert. Mot LSK fikk han en ball skutt rett opp i ansiktet av tidligere lagkamerat Espen Garnås, og tok telling etter bare fem minutter. TIL-lege Jorid Degerstrøm tok ingen sjanser med det som potensielt kan være en hjernerystelse. Ut med Kitolano og inn med Daniel Berntsen.

Det vil svekke TIL dramatisk om han er ute i lang tid, og forsterke behovet for nytt blod i en allerede tynnslitt stall.

4) Er unggutta bare til pynt på benken

Runar Norheim er 15 år. Isak Vik, Jesper Robertsen og Tobias Hafstad ett til store år eldre. Alle fire var på TIL-benken i denne kampen, uten å få sjansen til å prege kampen gjennom et innhopp skikkelig innhopp. Først etter 88 minutter kom sistnevnte inn, noe som ikke akkurat gir mulighet til å prege særlig mye.

Mange gode grunner finnes sikkert for ikke å bytte dem inn i en slik kamp. Men når TIL er så svake er det ingen grunn til å vente så lenge som det ble gjort i akkurat dette tilfellet.

Man må ikke vente til laget leder med 4–0 før unge spillere skal få sjansen. Hvis spillerne er på benken bør de være gode nok når laget gjør det dårlig uansett alder, eller hva Gaute Helstrup?