– Vi trenger en avklaring i dag. Det er helt nødvendig med tanke på reiseavstanden. Vi jobber med argumenter med tanke på protokollen og det juridiske. Vi har ikke fått gjennomslag for argumentene våre så langt, sier generalsekretær Pål Bjerketvedt til VG.

Etter planen skulle det norske landslaget reise til bortekampene mot Romania og Østerrike i Nations League med redusert tropp etter coronasmitte i laget. Det er visekaptein Omar Elabdellaoui som er smittet. Det er eliteseriespillerne som skulle bli hjemme.

På et møte lørdag formiddag varslet Helsedirektoratet at de setter foten ned. Det skriver Norges Fotballforbund (NFF) i en pressemelding. De mener reisen utfordrer bestemmelsene i den norske forskriften.

NFF mener på sin side at forskriften ikke har tatt høyde for situasjoner som denne og konsekvensene som kan følge.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad utdyper til VG:

– Vi forutsetter at alle nærkontakter av en syk person settes i karantene i 10 dager i tråd med covid-19-forskriften. Dersom personer som skulle vært i karantene tas ut av karantenen av en arbeidsgiver med andre formål enn å tilrettelegge for transport til et egnet karantenested, vil det bryte med de norske regler og med intensjonen bak karanteneinstituttet internasjonalt samt WHOs anbefalinger.

Med andre ord er det store uenigheter mellom NFF og Helsedirektoratet.

– Dersom personer som skulle vært i karantene har nærkontakt med andre i karanteneperioden, øker risikoen for videre smittespredning. Det er ikke smittevernmessig forsvarlig og covid-19-forskriften i Norge gir bare anledning til dette i helt spesielle unntakssituasjoner for å opprettholde kritiske samfunnsfunksjoner, legger Nakstad til.

Nakstad legger til at de har informert NFF om at det ikke er i tråd med karanteneinstituttet å ta spillere ut av karantene for å spille fotball.

NFF har nå sendt en skriftlig melding til Helsedepartementet. Brevet er offentliggjort på forbundets sider og inneholder blant annet detaljer for hvordan landslaget ønsker å reise. I brevet står der:

NFF har revidert reiseplanene for å sikre at nærkontakt unngås under hele reisen. Dette innebærer bl.a:

  • To meters avstand opprettholdes på vei ut av hotell og inn i buss

  • To meters avstand opprettholdes ved plassering i buss

  • To meters avstand opprettholdes på vei ut av buss og inn i chartret fly

  • To meters avstand opprettholdes ved plassering i chartret fly

– Dette kan få dramatiske konsekvenser. Vi står i fare for å miste to landskamper, vi står i fare for å bli degradert fra nivå to av UEFA, vi kan miste inntekter som er viktige for norsk fotball, miste muligheten til å være med i mesterskap og flere andre usikre forhold. Vi konstaterer at det spilles landskamper i kraft av 55 nasjoner i Europa, og det er andre land som har vært i situasjonen vi er i nå tidligere. Vi er unntaket slik som saken er nå, sier Bjerketvedt.

MÅ VENTE: Erling Braut Haaland og Leo Skiri Østigård er fortsatt i Norge. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Vi vil ikke gjøre noe ulovlig. Det ligger til grunn. Vi vil selvfølgelig følge og ha respekt for reglene, men vi mener at vi er innenfor regelverket og det som ligger innenfor protokollen. Det er det som er grunnlaget, sier generalsekretæren.

UEFAs protokoll for kamper under pandemien - «Return to Play» - kan leses i sin helhet her.

– Når Helsedirektoratet setter foten ned har vi bedt troppen bli igjen i Norge inntil vi får en ny vurdering. Vi har norsk lovverk på en side som vi tolker ulikt. Reiser vi ikke, bryter vi det europeiske fellesskapet vi er en del av. Vi, og ikke minst spillerne, mister en mulighet for å kvalifisere oss til VM skulle vi mislykkes i første runde. Vi mister sjansen for puljeseier som ville gitt opprykk til nivå A og derav mer attraktive motstandere samt at dette har meget store økonomiske konsekvenser for oss. I tillegg vil vi som eneste land i UEFA ikke stille til obligatoriske kamper som vi har forpliktet oss til. Dette er en særdeles krevende situasjon, sier fotballpresident Terje Svendsen i meldingen.

Onsdag ble Norges kamp mot Israel avlyst etter coronasmitte i den israelske troppen og oppfordringer fra Helsemyndighetene.

De norske spillerne er testet fire ganger siden de ankom Norge og senest fredag kveld. Samtlige 39 prøvesvar som er mottatt er negative, skriver NFF i pressemeldingen. De negative testene hjelper lite sier Nakstad til VG.

– En negativ test forteller deg at du sannsynligvis ikke er smitteførende den dagen du testes, men sykdommen kan likevel bryte ut når som helst i løpet av de første 2-14 dagene etter at du har blitt smittet. Det er derfor man ikke kan teste seg ut av karantene etter de norske reglene i covid-19-forskriften, forteller han.

Forbundet informerte fredag kveld at det rumenske fotballforbundet mottar landslaget «med åpne armer» om det skulle ende med en reise.