Tyra Axnér har spilt ni minutter i EM og scoret 10 mål ifølge statistikken til EHF. Det har i Sverige blitt stilt spørsmål ved farens uttak av mesterskapsdebutanten.

– Når det har vært snakk i mediene om at jeg ble tatt ut så var det deilig å vise at man kan bidra, sier Axnér til Aftonbladet om pappa-datter-diskusjonen.

– Det kan være noen utfordringer rundt det. Men det må hver enkelt landslagssjef velge. Det ser ut som det fungerer veldig bra for dem, sier Thorir Hergeirsson.

Den norske landslagssjefen har fått en ny spiller å kartlegge før lørdagens naboduell. Sverige var i kjempetrøbbel mot Danmark og lå under 13–5 ved pause. Men unge Axnér kom på banen og hamret inn ni baller. Sverige tapte kampen, men vant gruppespillet takket være alle reduseringene fra Nykøbing Falster-spilleren.

Hun kom som et lite sjokk på Danmark tirsdag.

– Det er en spennende spiller. Selv om hun til daglig spiller i Danmark så virket det som hun kom litt overraskende på danskene. Hun har er bevegelig med et veldig bra distanseskudd. En fremtidsspiller. Definitivt, sier Thorir Hergeirsson.

Svenske mediefolk var himmelfalne etter oppvisningen. Claes Hellgren (67) med 214 landskamper har opplevd det meste.

LEGGER EN PLAN: Tomas Axnér jobber hardt for å finne en taktikk som kan knekke Norge lørdag. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Jeg har sett veldig, veldig mye, men jeg har aldri sett et sånt gjennombrudd, sa Hellgren som ekspert i TV6.

Hun hadde fri fra det svenske pressetreffet fredag. VG ba om et bilde av Tomas Axnér og datteren da hun likevel dukket opp.

– Dette er ikke noen familiebedrift, svarer pappa lynraskt.

Da Tyra ble født i Tyskland for 20 år siden spilte Axnér senior for Minden. På sine syv sesonger som aktiv i Bundesliga scoret han 1103 mål. I svensk eliteserie har Axnér senior satt inn 1079. Så Tyra har noe å slekte på.

– Han var jo eksplosiv, men han kunne ikke skyte hardt. Han var bra på sin kant, men han var ingen ting mot Tyra, er Claes Hellgren sitert på.

Spanias EM-avansement er fortsatt tema:

– Det er vanskelig å vinne mot verdens beste håndballag, sier Tomas Axnér før kampen mot Norge.

Han ble rost opp i skyene for taktiske disponeringer da Sverige overrasket stort med 30–30 mot Norge i fjorårets VM. «Coaching i verdensklasse» mente Viaplay-ekspert Gunnar Pettersen.

Thorir Hergeirsson fikk ikke like mye ros. Norges sjef la ikke det nesten obligatoriske time out-kortet da Norge hadde ballen på slutten, Stine Bredal Oftedal ble presset til en dårlig avslutning, og Sveriges Olivia Mellegård utlignet tre sekunder før slutt.

Dermed ble Sverige de eneste som stjal poeng på Norges vei mot VM-gullet i Spania.

– Vi gjorde en «jättebra» kamp, sier Axnér.

Han har en plan om å holde også denne kampen mot Norge jevn så lenge som mulig.

VISEKAPTEIN: Emma Lindqvist er klar for å stjele et nytt poeng fra Norge. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Vi møter en veldig god motstander som vi må overraske på en eller annen måte for å vinne, sier den svenske treneren. I fjor skjedde det med et godt forberedt syv mot seks-spill.

– Vi har ikke spilt syv mot seks hittil i EM, men det er klar t at det er noe vi har med oss inn i mesterskapet. Men den nye regelen som gir raskere avkast gjør det litt vanskeligere, mener han.

– Vi skal forsøke å finne Norges svakheter. Hvis det er at vi spiller syv mot seks, så gjør vi det, sier visekaptein Emma Lindqvist til VG.

Sveits valgte den vågale taktikken i en hel kamp mot Norge sist søndag. EM-debutanten tapte med 17 mål, men trener Martin Albertsen mente han hadde funnet en svakhet i det norske mesterlaget.

– Kanskje vi skal takke den sveitsiske treneren for det. Vi skal kunne skaffe bra sjanser med en spiller mer på banen, men samtidig er målet åpent i den andre enden. Vi må ha et disiplinert angrepsspill og være bevisst på hvordan vi avslutter angrepene, sier Lindqvist

Den svenske visekapteinen mener Sverige trenger minst ett poeng etter tapet for Danmark: