Det ble et drama uten like mandag kveld da Tottenham tapte for første gang i Premier League denne sesongen. Manchester City har overtatt tabelltoppen med ett poeng mer.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det. Hva skjedde i kveld? sier Tottenhams italienske keeper Guglielmo Vicario (27) til Viaplay.

Røde kort, VAR-straffespark, VAR-annullerte scoringer, tøffe taklinger og ampert også på tribunen i London-derbyet.

– Det blir en skrekkaften for Tottenham. Det ble Murphys lov, sier Pål André Helland på Viaplay-sendingen.

– Jeg har sett fotball i nesten 40 år. Dette er en av de mest underholdende kampene jeg har sett, sier Sky-ekspert Jamie Carragher.

  • Tottenham-stopper Cristian Romero fikk rødt kort etter en drøy halvtime – og samtidig ble det dømt straffe mot ham for å ha satt knottene i landsmannen Enzo Fernández.

– Det er ingen tvil om straffen. Men det vil være ulike meninger om det skal være gult eller rødt til Romero, sier Viaplay-ekspert Nils J. Semb på direkten.

Cole Palmer scoret på straffesparket og utlignet til 1–1 etter at svensken Dejan Kulusevski hadde sendt Tottenham i ledelsen helt i starten.

  • 2. omgang var ikke ti minutter gammel da Tottenham fikk en ny spiller utvist. Destiny Udogie fikk sitt andre gule kort etter en hodeløs og unødvendig takling.

– Fullstendig hodemist, og det skjønner han selv, sier Andreas Toft på Viaplay-sendingen.

Dermed var Tottenham ni mann.

– Vi må respektere dommerens avgjørelser, sier manager Ange Postecoglou ifølge BBC.

  • Både Son Heung-min hos Tottenham og tre Chelsea-spillere hadde scoringer annullert i 1. omgang!

For Son ble hårfin avblåsing for offside (etter 12 minutter, på 1–0 ledelse til Tottenham), mens Raheem Sterling handset rett før han satte ballen i nettmaskene. Også Moisés Caicedo og Nicolas Jackson fikk mål annullert for offside.

For Tottenham fortsatte trøbbelet da Micky van de Ven måtte gå ut rett før 45 minutter var spilt. I en løpsduell rykket det til i hamstringen – og nederlenderen risikerer å være ute en god stund.

I løpet av 1. omgang hadde altså Tottenham mistet begge sine midtstoppere: Cristian Romero og Micky van de Ven. Eric Dier og Emerson Royal kom inn.

Ikke nok med det: James Maddison måtte også ut med skade før pause.

2. omgang ble etter hvert enveiskjøring mot Tottenham-målet.

Italienske Guglielmo Vicario var fantastisk som Spurs-keeper. Bare se på denne redningen mot Marc Cucurella:

Marc Cucurella mislykkes i å overliste Vicario. Foto: John Walton / Pa Photos / NTB

Men i det 75. minutt ble det endelig scoring: Nicolas Jackson – som hadde bommet og bommet – scoret etter at Tottenham-forsvaret var fullstendig utspilt da Raheem Sterling løp seg fri i det svære bakrommet. Vicario kunne ikke gjøre noe. 2–1 til Chelsea.

Selv med ni mann nektet Tottenham å gi opp. Rett etterpå scoret Eric Dier, men ble avblåst for offside. Det var aldri tvil om at han lå i offsideposisjon, men spørsmålet var om ballen kom fra med- eller motspiller. VAR konkluderte med at det var fra medspiller.

  • Altså den femte nettkjenningen i kampen som ble annullert.

På slutten klarte Tottenham å mobilisere noen gode angrep, Son Heung-min var nære scoring på overtid, men isteden scoret Jackson igjen i det 94. minutt og økte til 3–1 for Chelsea. Så gjorde han også 4–1 – og dermed hat trick.

22-årige Jackson er født i Gambia, men spiller internasjonalt for Senegal. Han kom til Chelsea fra Villarreal i sommer.

– Jeg er veldig glad over å score tre mål. Dette er mitt første hat trick, sier Jackson i et intervju vist på Viaplay – og tar med seg ballen hjem som suvenir.

– Tottenham får både karantener og skader etter denne matchen. Hva skjer da med Tottenham de neste ukene, spør Nils Johan Semb på Viaplay-sendingen.

– Det var en «må vinne»-kamp for oss. Tottenham er en tittelkandidat, sier Pochettino. Han var tilbake på hjemmebanen til klubben som han trente i årene 2014 til 2019.

– Det var emosjonelt å komme tilbake. Nesten seks år i denne klubben. Det er mange minner. Det var godt å treffe igjen spillere og ansatte som jeg ikke rakk å si farvel til.

Selv med ni mann sto Tottenham høyt på banen – til manges overraskelse. Og forsvarte seg heltemodig.

Det mente også fansen. De ga sine spillere stående ovasjon etter matchen – tross 1–4-tap!