Med annenplassen bak Aurélien Paret-Peintre på den fjerde etappen, ble Leknessund første nordmann på 42 år til å kunne ikle seg den ærverdige rosa ledertrøyen i prestisjefylte Giro d’Italia.

Han leder sammendraget nå 28 sekunder foran Remco Evenepoel etter 4 av 21 etapper.

I mål gråt han etter bragden. Til TV 2 forteller ham at han har opplevd dødsfall i nær familie.

– Det ble en del følelser, sier Leknessund til VG.

– Det har vært en spesiell inngang til Giroen, og jeg vet at det er mange hjemme som følger med. Det å kunne levere noe spesielt sånn som i dag, det føles veldig godt, fortsetter Leknessund.

23-åringen trengte et stopp i bakken etter målgang.

– Det har vært tøft personlig. Jeg hadde et veldig stort ønske om å få til noe i dette rittet. Det betydde mye for folk rundt meg også, sier Leknessund.

Han har så vidt fått snakket med kjæresten og deler av familien. Ellers er VG blant de første som tromsøværingen faktisk får oppsummert bragden med.

– Det er mange inntrykk, og jeg har ingen erfaring med ting som dette fra før. Så dette må synke inn litt.

Det er et nådeløst program syklistene blir utsatt for i det legendariske rittet Italia rundt. 17 etapper gjenstår frem til 28. mai.

Alt annet blir satt på vent når 23-åringen setter seg på setet og sykler ut med den rosa ledertrøyen på den femte etappen onsdag, 171 km lang fra Atripalda til Salerno sør i Italia.

– Jeg lar meg motivere av folk hjemme. Det er en viktig del av det. Jeg vil gjøre folk rundt meg stolte, sier Leknessund.

Team DSM-syklisten er smertelig klar over hvor mye tid han ofrer for sykkelsatsingen.

– Jeg får ikke så mye tid med venner, familie og kjæreste som jeg ønsker. Så dager som dette rettferdiggjør kanskje litt det livet jeg lever.