– Det tok mer tid å riste av seg skuffelsen enn jeg har vært villig til å innrømme selv. Men nå mener Johannes Thingnes Bø at han er klar til å prestere på sitt beste. – Det tok mer tid å riste av seg skuffelsen enn jeg har vært villig til å innrømme selv. Men nå mener Johannes Thingnes Bø at han er klar til å prestere på sitt beste. Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Hjalp lillebror med å riste av seg skuffelsen: - Det tok sin tid

Tarjei Bø har trådt til etter at bror og gullfavoritt Johannes Thingnes Bø har feilet i to renn på rad.

PYEONGCHANG: Johannes Thingnes Bø ankommer til skiskytternes medietreff blant snøfigurer, dansende ungdommer i folkedrakter, lokal popmusikk på høyttalerne og selfiejaktende skiskytterinteresserte russere. Han har et smil på lur. Humøret er bra. Han har fått ryddet opp i tunge tanker etter starten på OL.

Han kom til OL som en av de store favorittene til å ta skiskyttergull. Bak seg hadde han åtte seiere i verdenscupen denne sesongen. Da blir det stilt forventninger til ham. Forventninger hadde han også til seg selv.

Ville ikke innrømme det

Derfor har de to dagene siden jaktstarten sist mandag vært tung.

– Det var først i går at jeg klarte å riste av meg skuffelsen etter de to rennene. Det tok sin tid. Kanskje mer tid enn jeg ville innrømme selv. Men nå er det endelig ute av kroppen, og det er godt, sier han i forkant av sin neste mulighet.

Torsdag kveld (lokal tid) skal norske skiskyttere ut på medaljejakt igjen. På herresiden er to konkurranser gjennomført. Norge har null medaljer. Beste plassering er 4.-plassen til storebror Tarjei Bø på jaktstarten.

Tarjei Bø ble oppdaget av russiske skiskytterfans i OL-byen. Det ble det selvfølgelig selfiebilder i fleng. Foto: Erik Johansen, NTB scanpix

Råd fra storebror

Og det er nettopp storebror Tarjei som har vært støttespiller i de dagene Johannes Thingnes Bø har slitt med tunge tanker.

Han tok grep.

– Jeg sa til ham: «Husket du hva som skjedde VM i Oslo for to år siden, da du fikk fjerdeplass på fjerdeplass?» Det var det samme maset da om hva han skulle endre på for å lykkes. Plutselig så satt gullmedaljen på siste dagen. Jeg minnet ham på om dette. Jeg husker hvor imponert jeg var over ham hvordan han ble fort ferdig med skuffelsene over 4.-plassene og gikk på med krum nakke på nytt renn, forteller Tarjei Bø.

De to Bø-brødrene er hverandres viktigste samtalepartner.

– Det er vi som snakker sammen når vi får et slag i trynet.

Kan alt om nedturer

Tarjei Bø vet også veldig godt hvordan det er å være toppidrettsutøver og gå på en smell. I karrièren har han måtte tåle mange skuffelser. Ikke minst når helsen har sviktet og ødelagt lange perioder. Men han har alltid kommet tilbake. Derfor kan han også snakke med en viss tyngde.

– Du klarer ikke å lure deg selv. Du kan ikke bare si at du er ferdig med det. Du må være det. Det hjelper ikke å være tøff i trynet og si at du er ferdig med det hvis det ikke er tilfelle og du fortsatt går rundt med en klump i magen. Du må være ærlig med deg selv, sier den eldste av de to.

Nå mener Johannes Thingnes Bø vært ærlig med seg selv og sine følelser.

– Man blir litt paff etter at man har gjort det dårlig. Jeg har jobbet hardt for å finne tilbake til troen og vet at på mitt normale nivå så holder det i massevis.

Misbrukt medaljesjanse

Og mens lillebror har opplevd flere skuffelser, har storebror Tarjei vært mer fornøyd med prestasjonene.

– Jeg er skuffet over at jeg misbruker en medaljemulighet. Men begge løpene var bra. Jeg er på skuddhold, men det har ikke gitt edelt metall. Så da vi er like langt.

Det norske laget har denne vinteren gjort det godt på skytebanen. Men under de vindfulle forholdene i Pyeongchang har de bommet mye.

– Det er mange som minner oss på om at vi har skutt dårlig, men jeg er uberørt av det, sier Tarjei Bø. Han er den eneste utenom Martin Fourcade og Johannes Thingnes Bø som har vunnet et verdenscuprenn denne sesongen.

Skiskyting 20 km (normaldistansen) går klokken 12.20 torsdag 15. februar