Resultatene fra en av sprintstjernens dopingtester viser spor av cannabis. Det er ikke ulovlig i delstaten Oregon og regnes heller ikke som prestasjonsfremmende, men det er forbudt i konkurranse.

Hun utestenges nå i én måned fra 28. juni. Det er den korteste mulige straffen for en slik overtredelse, som har en strafferamme på opp til to år. Hun får den blant annet redusert fordi hun skal ta del i et rehabiliteringsprogram.

Testen ble gjennomført etter OL-uttaket 19. juni. Der avslørte Richardson i et intervju at hun uventet mistet sin biologiske mor, som forlot henne i barndommen, uken i forveien.

– Jeg visste ikke hvordan jeg skulle kontrollere følelsene mine, sier hun til NBC om hvorfor hun brukte cannabis.

– Jeg anbefaler ingen å bruke eller å ikke bruke det, bare vær klar over konsekvensene, sier Richardson.

Testresultatet gjør at hun ikke er aktuell til 100 meteren i Tokyo. Resultatet fra uttaket i Eugene i Oregon strykes, og Jenna Prandini tar plassen hennes. Hun representerer USA på 100 meter sammen med Teahna Daniels og Jenna Prandini.

Hun kan imidlertid rekke 4x100 meter stafett senere i OL. Den arrangeres 6. august.

Stjerneskuddet var ventet å bli sprintveteran Shelly-Ann Fraser-Pryces fremste konkurrent i Tokyo i kampen om 100 meter-gullet.

21-åringen har 10,72 sekunder som tellende resultat fra 2021, men var altså nede på 10,64 med 2,6 sekundmeter medvind. Fraser-Pryce (34) satte jamaicansk rekord med 10,63 i starten av juni.

Kun verdensrekordholder Florence Griffith-Joyner (10,49) har løpt fortere, vel å merke ved tre anledninger.

PS! Shelly-Ann Fraser-Pryce skulle egentlig løpt på Bislett torsdag kveld, men stilte ikke til start på 100 meter.