Episoden fant sted i oppvarmingen til et løp i svenske Örebro sist lørdag, og den skapte rabalder og sinne i europeisk travsport.

Stallgutten varmet opp hesten, og han ble fersket i å slå Zarina Bi brutalt to ganger med pisken. Et videoklipp av episoden er publisert av blant andre Trav og Galopp-Nytt.

Tirsdag kveld melder det svenske nyhetsbyrået TT at stallgutten er suspendert fra travsporten i 18 måneder. Også trener Alessandro Gocciadoro straffes.

– Det handlet om uprovosert vold mot hesten, noe som har sjokkert hele Trav-Sverige, skriver Svensk Travsport i en pressemelding.

Trener trekkes inn

Italieneren Gocciadoro har tidligere vært straffet for svært aktiv finishkjøring i Sverige, men uten å være brutal. Han var ikke til stede i forbindelse med lørdagens løp, men Zarina Bi skulle kjøres på trenerens svenske lisens.

Lisensen dras nå inn, og Gocciadoro er ilagt seks måneders kjøreforbud i Sverige, ifølge TT. Treneren publiserte lørdag kveld en pressemelding der han sterkt tok avstand fra det som hadde hendt.

– Den massemediale spredningen av hendelsen på Örebrotravet har vært enorm, og koblingen er sterk til Alessandro Gocciadoros stall og virksomhet. Det er heller ikke første gang at hans navn er innblandet i en sammenheng der det er negativ publisitet rundt situasjoner som ligger svært langt fra hvordan Svensk Travsport mener at hester skal behandles, sier direktør Maria Croon i Svensk Travsport.

Startnekt

Dommen mot stallgutten gjelder fra 2. mai, mens dommen mot Gocciadoro gjelder fra 5. mai.

Zarina Bi ble nektet å starte lørdagens løp av stevneveterinæren ettersom hesten hadde to markante piskemerker på bakparten.

Dagen etter løpet ble det klart at stjernehesten Vivid Wise As, som er favoritt til å vinne Elitloppet senere i mai, er flyttet ut av Gocciadoros stall med umiddelbar virkning.

Pisk har vært ulovlig i norske travløp i mange år, men i Sverige anser man at det er viktig for å opprettholde kontrollen på en hest. Det er samtidig strenge regler rundt piskbruk og drøye bøter om man bryter disse.