Danske Holger Rune (20) fikk hele tennisverdenens øyne rettet mot seg etter dette.

I etterkant har dansken fortsatt med å skille seg ut. – Det er sånn jeg er, sier han til VG.

Nå venter duellen mange har drømt om: Rune mot norske Casper Ruud.

NEDERLAG: Danske Holger Rune måtte innse at slaget var tapt mot Casper Ruud i fjorårets kvartfinale i French Open. Foto: YOAN VALAT / EPA

De skandinaviske rivalene har allerede rukket å få et spesielt forhold:

Fire ganger tidligere i karrieren har de møttes, men ett av oppgjørene skiller seg klart ut.

I fjorårets kvartfinale av Grand Slam-turneringen French Open bydde de to unge stjernene på en dramatisk kamp som Ruud gikk seirende ut av etter fire sett.

– Det var litt av en kamp. Han har blitt så mye bedre, sa Ruud til Eurosport etter å ha slått argentinske Francisco Cerundolo i kvartfinalen i Roma.

Men det mange nok husker vel så godt er hvordan danske Rune ikke bare viste frem sitt enorme potensial – men også sitt høye temperament, oppsiktsvekkende kroppsspråk og brede følelsesregister:

– Jeg er en lidenskapelig spiller. Det er sånn jeg er, sier Rune til VG dagen før oppgjøret mot Ruud.

Rune, som da var 19 år gammel, ba sin mor og manager Aneke Rune om å forlate tribunen på ærverdige Philippe Chatrier i Paris. I tillegg skulle han ha den svenske hoveddommeren til å sjekke uvanlig mange baller ved linjene – og han brøt ut i sinne ved flere anledninger.

Etter nederlaget beskyldte Rune Ruud for å ha skreket i «JAAAA» i ansiktet hans, noe både Ruud og resten av teamet nektet for i ettertid.

Den norske 24-åringen var ikke imponert over Runes oppførsel på banen, og uttalte overfor VG at det var «på tide å vokse opp litt».

Slik ble tonen mellom de to satt. Og helt siden da, har mange håpet på en ny duell.

  • Italian Open ser du på Eurosport Norge og Discovery+. Semifinalen mellom Casper Ruud og Holger Rune pågår nå.

– Vi har snakket sammen siden. Vi respekterer hverandre, men jeg sendte ham ikke julekort – og han sendte ikke til meg heller. Men dette er bra for de nordiske landene, sa Ruud da han fikk spørsmål om Rune etter seieren over Francisco Cerundolo 17. mai.

Sverre Krogh Sundbø, som kommenterer tennis for Discovery, er tydelig på hva han synes om det danske tennisesset.

– Holger Rune er en gave til tennissporten. Det at vi får lov til å enten elske eller hate spillere med et ekstremt engasjement og lidenskap – med litt overmot – det lever jeg veldig godt med, sier Sundbø til VG.

Han er usikker på om Rune har fått mer kontroll på følelsene siden forrige oppgjør mot Ruud.

– Det startet jo langt nede, og det går fremover selv om det ikke går langt fremover, ler han.

I 2023-sesongen har dansken havnet i flere konflikter. Det har nesten blitt en vane for ham å diskutere med dommerne på ATP-touren, senest i inneværende turnering i Roma mot Novak Djokovic:

Nå møtes altså skandinavene igjen. Denne gang i semifinalen i ATP 1000-turneringen Italian Open på grus i Roma lørdag. Dette er nest siste turnering før Grand Slam-turneringen starter ved slutten av mai.

Ruud har hatt fin flyt i Italia etter en trå start på 2023-sesongen, mens Rune imponerte ved å slå ut verdensener Djokovic på vei til semifinalen.

– Akkurat nå, hvis vi skal se objektivt på dette, så holder jeg Holger Rune som favoritt. Men hvis Casper får fortsette den formhevingen og «selvtillitsboosten» som han holder på med nå, så mener jeg at han er favoritt, vurderer Sundbø.

– Rune har tatt veldig mange steg, men jeg er ikke sikker på om de stegene er nok til at de er nok til å utgjøre en stor forskjell mot Casper ennå, fortsetter han.

Innbyrdes har Rune aldri slått Ruud, og alle kampene har gått på det som stort sett har vært nordmannens favorittunderlag, grus:

Rune er fullt klar over at han ikke har maktet å slå Ruud tidligere, og påpeker følgende overfor VG:

– Casper er seedet høyere enn meg og har slått meg de siste årene, men jeg har slått alle de andre topp-ti-spillerne. Casper er den eneste som alltid har slått meg av de nåværende topp ti. Målet for meg i morgen er å sementere det jeg øver på, som gjør meg farlig i Paris.

20-åringen har vunnet fire titler så langt i karrieren mot Ruuds ti. Men nordmannen har kun vunnet ATP 250-titler, og kan dermed vinne sin største turnering hittil i karrieren i Roma. I fjor høst gikk dansken seirende ut av ATP 1000-turneringen i Paris på hard court.

– Holger Rune har et spill som er fantastisk, men fortsatt litt umodent. Han spiller på små marginer, og det er ingenting som er verre enn det dersom man møter en som spiller med hardest «topspin» i verden. Det krever ekstrem presisjon, sier Sundbø og sikter til Ruud.

Sundbø håper de skandinaviske rivalene utnytter seg av hverandre for å ta enda større steg.

– Tenk hvilken ressurs det er for to spillere i verdenstoppen som bor så nære hverandre å kunne benytte seg av hverandres kompetanse gjennom «sparring» og trening. Og ikke minst bygge skandinavisk tennis uten svensker.