Manchester City og tabelltreer Newcastle snublet begge på hjemmebane tidligere på nyttårsaften.

Arsenal takket og bukket, og leverte en strålende bortekamp mot Brighton.

Igjen var kaptein Martin Ødegaard sentral da Arsenal vant for 14. gang på 16 Premier League-kamper.

– Vi bryr oss ikke om andre lag. Tre poeng var alt i dag og vi klarte det, sier Ødegaard til Sky Sports.

Han la på til 2–0 like før pause og er Arsenals toppscorer med syv mål i alle turneringer denne sesongen. Lagkamerat Bukayo Saka har også syv mål.

– Han gjør det vi vil han skal gjøre, å avgjøre fotballkamper, sier manager Mikel Arteta.

HERJET: Martin Ødegaard (24) både scoret og assisterte da Arsenal vant borte mot Brighton lørdag. Foto: TONY OBRIEN / Reuters

Drammenserens prestasjoner høster flere reaksjoner fra England:

– Ødegaard er på et helt annet nivå, skriver Evening Standards Simon Collings.

Han blir belønnet med nier på børsen i London-avisen.

– Seriøst spørsmål: Er Martin Ødegaard den beste spilleren i Premier League akkurat nå? spør Sam Dean, journalist i The Telegraph.

– Alt han gjør er med klasse, er tidligere Arsenal-helt Alan Smiths dom.

Ødegaard blir også kåret til banens beste av Smith, som kommenterer i engelske Sky Sports. Nordmannen ble også utnevnt som banens beste i forrige runde mot West Ham.

Men det er ikke bare målene til nordmannen som begeistrer. Ødegaard styrte mye og hadde en målgivende av ypperste klasse da Martinelli satte inn 4–1-målet.

– Pasningen til Ødegaard er absolutt fra øverste hylle, sier tidligere Stoke- og Crystal Palace-manager Tony Pulis på BBC.

Det var Bukayo Saka som sendte opp den første nyttårsraketten på Amex Stadium – to minutter ut i kampen.

Han var sikker fra kloss hold etter at Brighton-back Tariq Lamptey mistet ballen på egen halvdel.

Martinelli fyrte av gårde et skudd, som gikk via noen Brighton-forsvarere og landet hos Saka.

Ødegaard ville også være med på moroa. Han viste frem denne lekre detaljen da han nesten assisterte Martinelli i førsteomgang:

Seks minutter før pause viste Ødegaard hvilken målscorer han har blitt.

24-åringen plukket opp annenballen etter en corner før han avsluttet via bakken, kanskje noe heldig, og i lengste hjørnet.

Det var nordmannens 16. scoring i Arsenal-drakten.

Så tok det helt av med fire scoringer i annenomgangen.

Nektiah scoret i sin andre kamp på rad da han pirket inn en retur etter avslutning fra Martinelli.

Drøyt tyve minutter senere var Kaoru Mitoma iskald alene med Aaron Ramsdale og reduserte til 1–3.

Seks minutter senere sto Martin Ødegaard for kampens lekreste involvering da han assisterte Martinelli, som fikk en halv fotballbane for seg selv da han økte ledelsen til 1–4.

Ødegaard hadde skaffet seg den oversikten han trengte på forhånd før han sendte en strålende gjennombruddspasning til brasilianeren.

Med et drøyt kvarter igjen å spille, reduserte Brighton på ny da Evan Ferguson jaktet en ball i bakrom og avsluttet mellom beina på Aaron Ramsdale.

Med en nordmann i Arsenal og Erling Braut Haaland i Manchester City er det gode muligheter for at en nordmann løfter Premier League-pokalen for første gang på 16 år.

Ole Gunnar Solskjær med Manchester United var siste nordmann til å gjøre nettopp det.