– Jeg tror ikke man skal bli overrasket om det blir krevende på resultatlisten i år, men spørsmålet er hva som skjer om tre og fem år, sier Sandbakk fra scenen da han presenterte en fersk rapport for Ski-Norge på et møte i Oslo.

Langrennskomiteen satte tidligere i år ned et utvalg for å lete etter svar på blant annet årsaker til nedturen for de norske kvinnene – og hvordan man kan gjøre forbedringer til fremtiden.

Foruten Therese Johaug (tre gull) var en 8. plass på sprint og 13. plass på distanse det beste fra de norske kvinnene i OL sist vinter.

Utvalget var ledet av NTNU-professor Øyvind Sandbakk med flere kjente navn som tidligere langrennsløpere Therese Johaug og Bente Skari. Rundt 60 personer ble intervjuet til evalueringsrapporten.

Sandbakk presenterte flere anbefalinger til forbedringer fra scenen. Han mener norsk toppidrett generelt sliter med å få frem kvinner – både blant de beste utøverne, trenere og ledere.

– Siden 1990-tallet har kvinnesiden i norsk idrett vært for dårlig. Det er et vedvarende problem og et økende problem i norsk toppidrett, sier Sandbakk.

I sommer-OL i Tokyo tok for eksempel Norge åtte medaljer, de syv individuelle var av menn, mens håndballjentene tok bronse.

Blant de 16 gullene Norge tok i vinter-OL i Beijing, sto Therese Johaug (tre) og skiskytter Marte Olsbu Røiseland (to) for fem av dem individuelt. Ett gull kom på mixed skiskyting-stafett med Røiseland. De ti øvrige gullene ble tatt av herrer.

– Det er en nasjonal kjempeutfordring. Historisk sett har norske kvinner gjort det bra i langrenn, sier Sandbakk før han la til at norsk kvinnelangrenn nå er mer på vei mot det «vanlige» i norsk idrett.

– Jeg håper norsk langrenn kan gå i front for utviklingen, vi har ikke vært verst i klassen, men jeg håper vi kan gå foran. Norsk toppidrett er elendig på kvinnesiden, sier Sandbakk.

Han understrekte at det gjaldt også blant trenere og ledere, og peker på at systemet i norsk idrett må bli bedre. Han anbefaler å starte med å sette mål for kvinner og deretter vurdere strategier.

NTNU-professor Øyvind Sandbakk presenterte en fersk rapport for høstmøtet i langrenn. Foto: HERMAN FOLVIK

Ut av rapporten pekte Sandbakk på at «den røde tråden» i treningen blant norske kvinneløpere kan bli bedre. Han mener også det er viktig å sørge for god støtte når det kommer til studier, jobb og økonomi til kvinner som vil satse.

– Jeg tror mange av de kvinnene som har lykkes i toppidretten, har blitt veldig gode ganske raskt, sier Sandbakk og oppfordrer til å ta vare på flere i toppidretten lengre.

De siste årene har en rekke sterke kvinneløpere takket av i Marit Bjørgen, Therese Johaug, Maiken Caspersen Falla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen blant annet. Spenningen er stor for hvordan de norske kvinnene vil prestere til vinteren.