Der Panama ble beseiret 6–1 i 2018, var Iran kun ti tilleggsminutter og en VAR-straffe unna å måtte tåle samme sifre på Khalifa International Stadium.

– Jeg har akkurat spilt min første VM-kamp, så jeg tenker ikke på så mye annet. Opplevelsen jeg akkurat hadde er noe jeg har drømt om siden jeg var et barn, sier Mason Mount til til pressen etter kampen og fortsetter:

– Måten vi har trent på de siste dagene, fokuset vi har hatt, og glødene for å prestere i dag var topp klasse.

Se høydepunktene fra kampen her:

Rørende gest

Der Jude Bellingham var førstemann på scoringslisten mandag ettermiddag, fikk Jack Grealish gleden av å punktere jubelkampen med britenes sjette scoring.

Etter scoringen feiret 27-åringen på spesielt vis - med armene ut til siden - på bakgrunn av et spesielt møte.

Før mesterskapet møtte Manchester City-spilleren en 11 år gammel superfan med cerebral parese, skriver The Manc. Der viste 11-åringen frem en feiring og spurte om Grealish kunne gjøre den neste gang han scoret. Briten lovte at han skulle gjøre det, og holdt ord.

– Jeg hadde det veldig hyggelig med ham da jeg møtte ham for seks uker siden. Jeg lovet at jeg skulle gjøre en feiring for ham når jeg scoret, og heldig for ham så kom det i en VM-kamp, sier Grealish til et samlet pressekorps etter kampen.

Men også på VMs andre dag er det politiske bakteppet et vel så stort samtaleemne som det foregår på banen.

Mens England droppet å ikle lagkaptein Harry Kane det regnbuefargede kapteinsbindet i frykt for gult kort, unnlot de iranske spillerne å synge med under nasjonalsangen.

Det har sammenheng med situasjonen i hjemlandet. Teksten i sangen hyller regimet og revolusjonen i 1979, hvor blant annet kvinners rettigheter ble kraftig innskrenket. TV-bildene viste også gråtende tilskuere på tribunen i minuttene før kampstart. Kaptein Ehsan Hajsafi uttalte seg kritisk til myndighetene i eget hjemland dagen før møtet med England.

Langt avbrekk i spillet

Sportslig sett fortsatte verdensmesterskapet i Qatar lenge i det samme sporet som på dag én: Tamt og kjedelig.

I møtet mellom Qatar og Ecuador ble det kun registrert elleve skudd gjennom hele kampen, og det tok ikke av fra start på den eneste VM-arenaen som ikke er bygget helt fra grunnen heller.

En voldsom kollisjon mellom keeper Alireza og Majid Hossaini førte til et snaut kvarter langt avbrekk i spillet. Storskjermen på stadion slo fast at det var «mistanke om hjernerystelse».

Med et solid kutt i hodet og en tydelig forslått nese måtte Beiranvand, etter litt om og men, kaste inn håndkleet. Da kampen omsider kom i gang igjen og kampuret bikket en halvtimen, fikk England fart på sakene.

Tidvis utskjelte Harry Maguire nikket først i tverrliggeren, før Jude Bellingham kun minutter senere raget høyest på innlegget til Luke Shaw – og sendte engelskmennene i føringen.

– Glitrende

Bellinghams scoring markerte startskuddet for en kamp med omtrent like stor nivåforskjell som søndagens åpningskamp. Med to kjappe mål henholdsvis åtte og ti minutter etter 1–0-scoringen, hadde Bukayo Saka og Raheem Sterling økt til 3–0.

– Dette var glitrende fra start til slutt. Alt ved denne omgangen har vært fantastisk. Alle har bidratt. Helt herlig å se på, sier Alan Shearer i BBC-studioet i Doha.

– England har fullstendig smadret Iran. Utrolig! Det var veldig komfortabelt, istemmer Micah Richards, som selv står med 13 landskamper på CV-en.

Superinnbyttter

Det første kvarteret etter pause var omtrent like temperaturfylt som den svært nedkjølte arenaen, og selv da Bukayo Saka danset seg lekkert gjennom feltet og økte til 4–0, var stemningen relativt nedtonet.

– Det er utrolig å ta denne seieren under så mye press. Men vi må være konsekvente fordi vi har neste kamp om kun noen dager, og vi må vinne igjen, sier Saka.

Reduseringsmålet til lagets største stjerne tre minutter senere, Porto-spissen Mehdi Taremi, fikk mer fart på flaggvirksomheten på arenaen – og vekket liv i trommene til den iranske svingen.

Gareth Southgate benyttet den solide ledelsen til å gjøre hele fire bytter på en gang idet klokken nærmet seg 70 minutter. En av innbytterne, Marcus Rashford, trengte kun 49 sekunder og tre ballberøringer på å øke til 5–1.

VM-rekorden for en innbytter er fra 2002, hvor Richard Morales brukte 18 sekunder på å score etter å blitt byttet inn.

Kort tid etter 5–1-målet tuslet servitør Harry Kane av banen – uten scoring, men med to målgivende pasninger. I kampens siste ordinære spilleminutt kunne Jack Grealish enkelt sette inn Englands sjette mål.

10 minutter overtid og VAR-straffe

England klarte ikke å tangere 6–1-rekord fra møtet med Panama i 2018. Til tross for at England ledet med fem mål, ble det på merkelig vis lagt til hele ti minutter.

Åtte minutter inn i overtiden løp dommeren til VAR-skjermen og dømte straffe til Iran, hvorpå Taremi ventet ut Pickford og satte inn sitt andre.

Dermed endte det 6–2. Mandagens storseier er imidlertid bare andre gang i historien at England vinner med mer enn tre i mål i en VM-kamp.

Englands jakt på VM-trofeet fortsetter, for første gang siden seieren på hjemmebane i 1966, også denne gangen med en viss optimisme.