Radikal endring av Tour de Ski-avslutningen - frykter ikke kaos

Avslutningen i Tour de Ski endres fra jaktstart til fellesstart allerede fra kommende langrennssesong, melder NRK.

Johannes Høsflot Klæbo vant Tour de Ski i 2018/19, foreløpig det siste året med jaktstart som finale. Johannes Høsflot Klæbo vant Tour de Ski i 2018/19, foreløpig det siste året med jaktstart som finale. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Endringen ble vedtatt under Det internasjonale skiforbundets (FIS) kalenderkonferanse i Dubrovnik fredag.

Langrennskonkurransen i Mellom-Europa skal fortsatt avsluttes opp den velkjente monsterbakken i Val di Fiemme, men det blir altså ikke nødvendigvis førstemann til toppen som vinner Touren sammenlagt, slik det tidligere har vært.

Løperne vil nå starte samtidig inne på stadion, og Åge Skinstad, Norges representant i FIS' verdenscupkomité, er ikke redd for kaos, knall og fall når løperne beveger seg inn i den beryktede alpinbakken.

– Selve alpinbakken er så bred, og man kan lage den enda bredere. Det handler om å gjøre svingene brede nok i starten. Så blir det viktig med god TV-produksjon, at folk klarer å følge med både hvor sammenlagtlederne er og kampen om å vinne selve klatreetappen, sier Skinstad til NRK.

FIS tar også grep for å holde sprinterne lenger med i Touren. I fjor fikk langrennssporten mye kritikk fordi gode sammenlagtkandidater ga seg før den siste helgen i Val di Fiemme.

Kommende vinter blir det én sprintetappe i sveitsiske Lenzerheide på starten av Touren, og én på Tourens nest siste dag.