UT PÅ TUR: September kunne blitt en rolig måned for Anders Berntsen Mol (til v.) og Christian Sandlie Sørum, men sandvolleyduoen reiser på ny verden rundt. UT PÅ TUR: September kunne blitt en rolig måned for Anders Berntsen Mol (til v.) og Christian Sandlie Sørum, men sandvolleyduoen reiser på ny verden rundt. Foto: Georg Wendt / TT NYHETSBYRÅN

De norske verdensenerne klare for helt ny showturnering

– Det kommer til å bli full trøkk, sier Fusa-gutten Anders Mol.

Sesongen nærmer seg slutten, men verdens beste sandvolleyduo har ingen planer om å hvile hjemme i Norge. I september venter fire turneringer; i Nederland, Belgia, Hawaii og California, i et helt nytt, showkonsept.

– Jeg er veldig positiv til opplegget, sier Anders Berntsen Mol (21), som sammen med Christian Sandlie Sørum (22) har klatret helt til topps i sandvolleysirkuset denne sesongen.

Konger i sanden

Konseptet har fått navnet «King of the court Crown Series», og bygger på et mye brukt treningsopplegg.

  • Totalt 15 lag får plass i hver turnering og blir delt i tre puljer.
  • Fem lag kjemper så mot hverandre på samme bane, to og to lag om gangen, i en tidsbegrenset periode.
  • I hver pulje starter ett lag på kongesiden, og ett på utfordrersiden.
  • Utfordrerlaget server og den som vinner poenget blir stående på kongesiden, og et nytt lag kommer inn på utfordrersiden.

Første runde varer i tjue minutter, og laget med minst poeng ryker ut. Neste runde varer i 16 minutter, før puljen blir avgjort i en 15 minutters kamp. Til slutt møtes de beste fra puljene i en finale med samme opplegg, men hvor tiden er 60 minutter.

– Det blir action og utskiftninger hele tiden, så det blir stilig å prøve ut turneringen, sier Anders.

450.000 dollar

Turneringen teller ikke inn på verdensrankingen, men er ment som en publikumsvennlig showturnering. Premiepotten er på totalt 450.000 dollar, som skal fordeles på de beste lagene. Duoen har så langt spilt inn over 2,3 millioner kroner i premiepenger denne sesongen.

Og det stopper ikke der for Mol og Sørum. En amerikansk turnering skal spilles på Hawaii, hvor noen lag utenfor USA også blir inviterte. Den turneringen er ikke helt spikret for duoen.

– Det er godt å være hjemme, men vi er vant til å reise mye. Jeg er glad for å reise rundt og oppdage nye plasser, kanskje mer enn Christian, så for meg passer det perfekt, sier Anders.

Å bli ranket som nummer én i verden gjør at duoen er attraktiv.

– Vi tar disse turneringene som aktiv restitusjon, så lenge de holder seg skadefrie, sier trener og pappa, Kåre Johan Mol.

ATTRAKTIVE: Statusen som verdens beste sandvolleyduo medfører en del interesse og tilbud om turneringer. – De har risset seg inni historiebøkene som det yngste laget til å vinne majorturneringen, yngste som vinner EM og som er ranket som nummer én, og det eneste laget som har vunnet fire store turneringer etter hverandre, sier trenerpappa, Kåre Johan Mol. Foto: Ronald Zak / TT NYHETSBYRÅN

Går for to OL-lag

I oktober venter første steg mot OL i Tokyo 2020 for Mol og Sørum, en firestjerners turnering i Las Vegas. Kvalifiseringsperioden strekker seg til 14. juni 2020. De tolv beste resultatene fra VM, verdensserien og utvalgte kontinentalturneringer danner grunnlaget for OL-kvalifiseringen.

Mol og Sørum er en del av Beachvolley Vikings, hvor Hendrik Mol og Mathias Berntsen danner annetlaget.

– Vi har ambisjoner om å få to lag til OL. Mathias og Hendrik kan jobbe for å få et godt utgangspunkt i kontinentalcupene. Om Anders og Christian ikke får nok kvalifiseringspoeng i verdensserien, kan de prøve seg i kontinentalcupene de også, sier Kåre Johan.

Egen kanal

Mellom alle turneringene og seirene, har Beachvolley Vikings laget en egen Youtube-kanal, og ambisjonene er store.

– Den har fått et voldsomt oppsving den siste måneden. Vi ønsker å bygge sporten, og det er ikke noen andre spillere som har en slik kanal, sier Anders Mol.

Til nå har kanalen tatt for seg mye reising og kamper, men etter turneringen i Las Vegas har de planer om nytt innhold.

– I vinter skal vi prøve å lage instruksjonsvideoer, for det er det mange som har spurt om. Der kan vi lære bort til bredden og unge spillere, og dermed skape enda mer entusiasme rundt sporten, sier Anders.

– Vi synes det internasjonale forbundet er noe trauste og treige, men Anders og Christian er blitt frontfigurer som ønsker å være gode ambassadører. Da har man en litt annen gjennomslagskraft, sier Kåre Johan Mol.