Spania bommet tilsynelatende bevisst på et skudd mot slutten - og samtidig jublet den spanske spilleren Paula Arcos med begge hendene i været da Tyskland scoret i angrepet etter.

Forklaringen er denne:

  • Det beste for Spania var om de vant kampen - men ikke med mer enn to mål - for ellers ville de gå inn i «hovedrunden» med null poeng, og ikke to poeng.

  • Skulle de vinne med mer enn to mål, ville dessuten Tyskland forsvinne ut av EM, og Polen gå videre i stedet for tyskerne.

  • Montenegro var allerede puljevinner.

Med 50 sekunder igjen ledet Spania med tre mål (23–20). Tyskerne angrep, men ble avblåst for teknisk feil. På dette tidspunktet fikk altså ikke Spania med seg poeng videre - og Tyskland var utslått.

I stedet for å etablere et angrep som kunne gi scoring, valgte Spanias Jennifer Guttiérez å dundre ballen mot det tyske målet - men langt utenfor mål.

Dermed fikk Tyskland ballen og sjansen til å gå videre om de laget mål. Og Xenia Smits scoret 20 sekunder før slutt målet som gjorde at det ble 23–21 - og begge lag hadde fått det som de ville.

Like etter det tyske målet jublet Spanias Paula Argos med begge armene i været midt ute på banen, men hun innså tilsynelatende at det ikke gjorde seg og tok dem raskt ned igjen.

SPANSK JUBEL: Slik jublet de spanske jentene etter at det var klart at de gikk videre til hovedrunden med to poeng i bagasjen. Foto: SAVO PRELEVIC / AFP

Den store taperen er Polen, som ikke kommer videre til hovedrunden i EM.

– Selvfølgelig bryr hvert lag seg mest om sine egne interesser, skriver Piotr Wesolowski, kommentator i den polske sportsavisen Przeglad Sportowy, torsdag.

– Spanias eneste sjanse til å forlate gruppen med to poeng, var en minimal seier over tyskerne. Det var ikke lønnsomt for laget til Jose Prades å vinne med tre mål. Så hvorfor skulle de straffe seg selv og ta med seg Polen til hovedrunden? Nå smiler spanjolene etter som de tar med seg to poeng, skriver Wesolowski.

– En noe usedvanlig og potensiell skandaløs avslutning, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau om det som skjedde i sluttminuttet onsdag kveld.

Det europeiske håndballforbundet (EHF) har bestemt seg for ikke å undersøke den spesielle avslutningen.