Trenerlegenden har deltatt i den offentlige fotballdebatten siden han debuterte som spiller for 61 år siden.

Han innrømmer det er vanskelig å vite hvordan RBK er i rute til den viktige 2021-sesongen , etter en vinter uten treningskamper.

– Jeg følger veldig ivrig med og er både spent og gleder meg til det starter opp. Jeg er ikke helt enig i alt som sies, men vet heller ikke hva som er rett. Åge må gjøre dette på sin måte. Han har all verdens erfaring, og har selvsagt min fulle støtte. Så håper vi at det går veldig bra, sier Eggen til Adresseavisen.

Følger med: Hjemme på Fannrem i korona-tid får ikke Eggen vært like tett på RBK som han skulle ønske. Men tidenes mestvinnende norske trener følger norsk fotball uansett så tett han får til. Foto: Richard Sagen

På grunn av pandemien har ikke norsk fotballs mestvinnende trener fått vært like tett på Rosenborg, som han skulle ønske. Han har snakket med Hareide noen ganger på telefonen, men ikke fått sett noen treninger. Og etter en vinter så å si uten treningskamper for noe norsk lag, er det mange spørsmålstegn foran det som kan bli seriestart i mai.

Samtidig er det liten tvil om at Eggen fortsatt gløder for norsk fotball.

For etter å ha pratet om Rosenborg-vinteren, penser samtalen over på det som har skjedd i norsk fotball generelt den siste tida.

Og Eggen har har klare meninger om to av vinterens mest opphetede debatter:

* Eliteklubbenes oppfordring til NFF om å boikotte VM i Qatar.

* Bodø/Glimts valg om å reise til Spania i pandemien.

– Bruke energien på seg selv

– Det Bodø/Glimt har gjort, er fullt lovlig. Da må de få lov. Det kunne både RBK og Vålerenga også ha gjort, om de hadde ønsket, sier Eggen om den regjerende mesteren og deres beslutning om å dra - og forlenge - oppholdet på Marbella.

En beslutning som har skapt reaksjoner: Mens RBK-trener Åge Hareide har etterlyst helt likhet for alle under pandemien, har Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo vært tydelig på at han ikke vil møte Glimt til treninsgskamp før seriestart.

Eggen mener klubbene først og fremst må fokusere på seg selv i oppkjøringen.

- Glimt gjør det på sin måte, og har, slik jeg forstår, vært grundige når det kommer til smittevern og kontakten med helsemyndighetene. De må få gjøre det på sin måte, akkurat som RBK gjør ting på sin måte, og som de andre lagene. De har hatt samme mulighet, alle sammen. Jeg mener klubbene først og fremst bør bruke energien på seg selv.

– RBK er den klubben i Norge som får aller størst medieoppmerksomhet. De kunne vel også ha opplevd en god del kritikk om de hadde reist?

– Logikken bak ville ha vært den samme: Glimt har ikke gjort noe ulovlig. Jeg synes ikke kritikken er berettiget. Om RBK ville ha dratt til Spania, så måtte de ha fått lov, svarer Eggen.

Enig med NFF og RBK-styret

Videre tar trenerlegenden selv opp Qatar-spørsmålet, som også har vært en stor diskusjon denne vinteren. En rekke norske klubber oppfordrer NFF til å boikotte, og saken skal nå opp i en ekstraordinært forbundsting.

– Altså. Vær ikke i tvil om at man ønsker skikkelige forandringer i Qatar. Man kan også spørre seg hvorfor i all verden Qatar fikk VM i første omgang. Men man får ikke snudd klokka tilbake, og nå må man bare passe på at «det» ikke skjer en gang til, sier Eggen.

Og tenker på at en stat med et styresett som Qatar fikk tildelt mesterskapet overhodet.

– Men når dette først har skjedd, er det for meg opplagt å si meg enig med NFF og også RBK-styret. Boikott har aldri ført til annet enn mer splittelse. Man må snakke sammen, og påvirke. Det er forhandlinger med Qatar som kan føre til endring, mener han.