– Vi var litt irritert på dommeren. Vi er en liten klubb, og da er følelsen at tvilssituasjoner ikke går vår vei, sier Sandefjord-trener Hans Erik Ødegaard til VG.

Sandefjord var svært misfornøyde med straffen Vålerenga fikk i forkant av 3–1-scoringen. Den påfølgende scoringen ble spikeren i kisten.

– Det var en straffesituasjon i dag som ikke var straffe. Og så er det en del småsituasjoner hvor det går med dem og mot oss, sier Ødegaard, og legger til:

– Så får andre bedømme om vi er sutrete.

Det synes Vålerenga-profil Aron Dønnum de var.

– Jeg synes Sandefjord bruker unødvendig energi på ting som er usaklig. Jeg er en som klager på dommeren når jeg føler jeg blir urettferdig behandlet, men å drive på alt mulig rart for å prøve å få et overtak, sier Dønnum og lar resten av setningen henge i luften.

Straffen ble dømt etter at Marc Vales var i kontakt med Vålerenga-spiss Henrik Udahl inne i feltet.

STRAFFE: Marc Vales (høyre) fortviler etter at dommer Kristoffer Hagenes pekte på straffemerket. Foto: Terje Pedersen

Dønnum satte straffen i mål. Etterpå feiret han med å hysje på Sandefjord-spillerne.

– Å drive sånn etter hver eneste situasjon, hvor det ikke er noe i nærheten engang, synes jeg blir litt i overkant. Så det er deilig å kunne gi et lite hysj når de taper kampen, sier Dønnum.

Også Sandefjords Kristoffer Normann Hansen var misfornøyd med dommerne etter kampen.

– Det er klart han sier det, melder han i retning Dønnum.

– Alle 50/50 avgjørelser går Vålerengas vei. De får en enkel straffe der. Jeg synes dommeren bommer litt i dag, sier Normann Hansen.

Han mener dommerne har behandlet Sandefjord dårlig over tid.

– Vi merka det i hele fjor og. Det er som om de har mer respekt for andre lag enn oss, og det merket vi spesielt i dag, sier Normann Hansen.

NFFs dommersjef Terje Hauge avviser at Sandefjord har blitt spesielt bortdømt.

– Vi har stor respekt for alle lag, og våre dommere går inn i hver enkelt kamp med en profesjonell innstilling i forhold til forvaltning av spilleregler. At de ikke er enige med en hver avgjørelse, det tror jeg vi alle må leve med i dette gamet her.

Han inviterer gjerne Sandefjord inn på kontoret for en prat om temaet.

– Hvis Sandefjord mener det er de velkommen til å komme til NFF og snakke med meg. Da skal vi sette oss ned sammen og se gjennom situasjoner, sier Hauge.

Etter strålende borteform til nå i årets eliteserie, som inkluderer seire mot både Molde og Brann, sikret Vålerenga endelig årets første hjemmeseier mot Sandefjord. Det løsnet først etter at Vålerengas stjernespiss Vidar Örn Kjartansson forlate banen med en skade.

Kun minutter senere steg kaptein Jonatan Tollås Nation, som var svært nære å forlate klubben i vinter, til værs og stanget ballen i nettet med ti minutter igjen av førsteomgang.

HØYEST: Jonatan Tollås Nation lå nærmest sidelengs i luften da han stanget inn 1–0. Foto: Terje Pedersen

Og i andre omgang eksploderte kampen, mye ved hjelp av Kjartanssons erstatter.

Først utnyttet Vålerenga en kjempetabbe av Sandefjords Brice Wembangomo. Backen forsøkte å spille en støttepasning til egen keeper inne i egen boks, men avleverte alt for svakt.

En våken Henrik Udahl, som erstattet Kjartansson, snappet opp og ble klippet ned av Sandefjord-keeper Jacob Storevik. Dommeren så an fordelen, og lot Amor Layouni enkelt sette ballen i åpent mål.

JUBEL: Aron Dønnum scoret kampens siste mål 20 minutter før slutt. Foto: Terje Pedersen

Minutter senere fikk Sander Moen Foss stå helt alene på bakerste stang, og headet inn en redusering.

Men Vålerenga svarte direkte. Udahl ble revet ned i boksen, og dommeren pekte på straffemerket. Den satte Dønnmun enkelt i mål.

Dermed tok de årets første trepoenger på hjemmebane.