– Dette var ikke idrettens avtale. Den ble styrebehandlet i ettertid, sier Tvedt. Regjeringen overkjørte idretten i den situasjonen, sier Tvedt til TV 2.

Tvedt bekrefter tidligere uttalelser fra visepresident Oddvar Jensen, som har sagt at idretten ble forelagt avtalen først etter at det var bestemt at den skulle undertegnes i Beijing i 2017.

Også Øystein Dale, som var konstituert generalsekretær i idrettsforbundet, sier at avtalen ble inngått uten at idrettens formelle organer var involvert.

Idrettsstyret ble først formelt orientert på et møte drøye tre uker etter avtalesigneringen i Kina. Det ble gjort av IOC-representant Gerhard Heiberg.

– Ble orientert

Tidligere kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier til TV 2 at tidligere generalsekretær Inge Andersen i NIF ble orientert om avtalen, men Tvedt mener at dette ikke var tilstrekkelig.

Hun sier Kulturdepartementet ikke kan stå til rette for at Tvedt ikke ble informert av sine egne.

– Kulturdepartementet kan ikke kontakte de enkelte styremedlemmene for å vite hvem som er informert om hva.

Avtalen som ble undertegnet da statsminister Erna Solberg var i Beijing var en del av prosessen som førte til normalisering av det norsk-kinesiske forholdet etter at dette ble frosset i kjølvannet av tildelingen av fredsprisen til dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Avtalen har blant annet ført til at en rekke utøvere innen sentrale vinteridretter som skiskyting, langrenn og kombinert har fått trene i Norge. I tillegg er flere tidligere norske idrettsprofiler engasjert som trenere for kinesiske utøvere.

Linda Hofstad Helleland var kulturminister da Norges idrettsavtale med Kina ble undertegnet. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

– Hadde god kontakt

Et omstridt spørsmål har også vært bruken av tippemidler på rundt 3,2 millioner kroner for å finansiere avtalen.

– Det var helt uaktuelt. Spillemidlene er til bruk for barn og unge i Norge, sier Tvedt nå.

Nåværende idrettspresident Berit Kjøll sa til NTB i forrige uke at idretten nå forholder seg til avtalen og stiller seg bak at tippemidler brukes på tiltak for å fremme tiltak som involverer kinesiske utøvere.

Statsminister Erna Solberg sier til TV 2 at regjeringen hadde god kontakt med idretten i prosessen som ledet til avtalen.

– Jeg opplever at dette er til glede for idretten i Norge, sier Solberg.

(©NTB)