Trygve Birkeland hjemme på Mollestad i Birkeland. Han har sett mye av slitet og offeret som ligger bak dagens OL-debut til sønnen Lars Helge. Trygve Birkeland hjemme på Mollestad i Birkeland. Han har sett mye av slitet og offeret som ligger bak dagens OL-debut til sønnen Lars Helge. Foto: JACOB BUCHARD

Faren foran sønnens OL-debut: Jeg har mange ganger lurt på om det var fornuftig av Lars Helge å satse

Torsdag kommer Lars Helge Birkelands (30) store sjanse hittil i karrieren. Pappa Trygve har sett mye av det sønnen har måttet ofre på veien mot OL-debuten.

BIRKELAND: – Jeg har mange ganger lurt på om det var fornuftig av Lars Helge å satse videre, sier Trygve Birkeland.

Torsdag når sønnen Lars Helge et slags foreløpig klimaks i karrieren. Deltakelse i OL er mange idrettsutøveres store drøm, og et soleklart mål for 30-åringen denne sesongen. Men bak deltakelsen ligger det uendelig mye slit, og Birkeland har måttet gi avkall på veldig mye for å nå drømmen.

– Mest skuffelser

– Når man er på et slikt nivå ofrer man hele ungdomstiden og utdannelsen sin. Det er greit så lenge man går på videregående, men det var litt vanskelig å se at mens andre begynte å studere på universiteter så fortsatte Lars Helge sin satsing. Samtidig mener jeg også at enhver må få ta sine avgjørelser, understreker Trygve Birkeland.

Da sønnen startet på videregående i Sirdal for å ta satsingen sin til et nytt nivå, var han ikke et supertalent. Men takket være en stor porsjon tålmodighet og pågangsmot har Birkeland tatt små steg gjennom hele karrieren, og er nå nummer 11 i verdenscupen. Men ennå har han ikke tatt steget opp på pallen individuelt.

Lars Helge Birkeland avbildet på pressemøtet foran torsdagens 20 kilometer i Pyeongchang. Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Hva tenker du i dag som han er på plass i OL om at han valgte å satse på skiskyting?

– Det er klart det er moro når det går bra. Men jeg kan sitere far til Gunn Margit (Andreassen, tidligere skiskytter, red. anm.) på at «hvis du driver med skiskyting er det mest skuffelser, og en opptur iblant». Det er slik det er. Det er veldig få som har det talentet som Ole Einar Bjørndalen hadde. De fleste må jobbe beinhardt, ofre veldig mye og leve ekstremt strukturert, sier Trygve.

– Feiret jula alene

Som eksempel forteller Trygve at de i jula må ta hensyn til hvem de kan invitere slik at ikke Lars Helge skal bli smittet av sykdom.

– Og i år valgte han og kona (Fanny Horn Birkeland) å feire jula alene for å unngå smitte. Det er klart at slike ting påvirker familien.

I tillegg er skiskyting slett ikke fett betalt med mindre du heter Bjørndalen, Thingnes Bø eller Fourcade.

– Problemet er at når du er i mellomsjiktet er det veldig vanskelig å få gode sponsorer. Jeg sutrer ikke over det, det er slik systemet er i all idrett, men faktum er at veldig mange gode skiskyttere sliter med å få endene til å møtes.

Lars Helge Birkeland har levert sin beste sesong hittil i karrieren, og er nummer 11 i verdenscupen sammenlagt. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Du tenker ikke at Lars Helge har fått tilbakebetalt for alt han har ofret når han nå er i OL?

– Jo, han får jo det. Jeg er veldig glad for at han lykkes. Men dette er jo ikke noe endelig. Jeg regner med at han vil fortsette karrieren og forbedre seg ytterligere.

Samtalepartner

Samtidig er Trygve veldig engasjert i sønnens karriere, og fungerer som en samtalepartner. Og når Lars Helge er i aksjon, tripper en svært nervøs far rundt i stua – hvis han i det hele tatt orker å se.

– Noen ganger må jeg se det i opptak slik at jeg vet hvordan det har gått. Da slår jeg av telefonen slik at jeg slipper å få meldinger underveis. På de verste løpene er det slik. Folk bare ler av meg, gliser Birkeland.

Han har også veldig gode minner fra tiden da hele familien kjørte Sørlandet og Norge rundt for å følge opp sine to skiskytterbarn, Lars Helge og Karoline.

– Vi har hatt veldig mye moro og når alle har vært så interessert har det skapt et veldig bra samhold i familien. Jeg er ikke ute etter å skape noe negativt ut av dette. Men poenget mitt er bare at å satse på skiskyting ikke nødvendigvis er en dans på roser. Det er oppturer og nedturer, og knallhard jobbing.

– Hva unner du Lars Helge i OL?

– Jeg håper han er frisk og i god form, og får vist sitt beste. Da er det godt nok.

– Følger du normalprogrammet direkte på torsdag?

– Det kommer an på hvordan jeg føler meg der og da. Det er mulig jeg reiser på heia uten tv og mobildekning, ler skiskytterpappa Trygve Birkeland.

– Det er Lars Helge som lever ut den store drømmen

Mens Lars Helge Birkeland valgte å satse videre som senior, la lillesøster Karoline Birkeland (26), som var et langt større talent, skiskytterbørsa på hylla som 20-åring.

– Jeg følte ikke at jeg la opp frivillig. Jeg fikk et virus som gjorde at kroppen ikke spilte på lag, det var grunnen til at jeg følte meg tvunget til å legge opp, sier Birkeland som vant hele ni NM-gull som junior.

Lars Helge Birkeland sammen med lillesøster Karoline fra den gangen da begge satset. I dag er Karoline fysioterapeut i Kristiansand mens Lars Helge er i Pyeongchang. Foto: Junge, Heiko

– Angrer du på det i dag?

– Det tok lang tid før jeg godtok det, og det har føltes litt bittert. Jeg fikk aldri vist hvor god jeg kunne ha blitt. Samtidig har jeg gjort mye annet som jeg ikke kunne gjort ellers. Så i ettertid var det nok en riktig avgjørelse, sier 26-åringen som i dag jobber som fysioterapeut i Kristiansand.

– Hva tenker du om at Lars Helge valgte å droppe studier for å satse?

– Når man kommer til et visst nivå er det eneste mulighet å gå «all in» når man vil satse.

– Har han fått lønn for strevet?

– Ja, det vil jeg si. Studier er ikke alt i livet. Det er ikke alle som er i den posisjonen at de kan drive med idrett på den måten. Det er Lars Helge som lever ut den store drømmen, sier Karoline Birkeland.