– Det var en altfor dårlig åpning. Det var for hardt, og jeg ble ganske kjørt. Jeg klarte ikke å holde det tempoet oppe, og gikk forferdelig dårlig. Det var ikke noe vakkert syn for de som så meg i den siste bakken, sier Calle Halfvarsson i regnværet til VG.

Halfvarsson satte et voldsomt tempo fra start på tirsdagens ti kilometer intervallstart i klassisk, og på 2,1 kilometer ledet Halfvarsson med 6,7 sekunder til Klæbo.

– Det er litt typisk han. Han åpner som om han er en god del bedre enn alle andre, sier tirsdagens andremann, Simen Hegstad Krüger, til VG om svensken.

På det meste var Halfvarsson så mye som 7,7 sekunder foran nordmannen. Men forspranget ble borte mot slutten og til slutt ble Halfvarsson nummer fire, snaut 25 sekunder bak Klæbo.

– Jeg skvatt da jeg hørte at jeg var åtte sekunder foran. Det var for hardt. Det hadde vært en bedre start om jeg var åtte sekunder bak Klæbo, sier Halfvarsson.

BAK PALLEN: Calle Halfvarsson måtte innse at pallplassen røk. Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Han tror den tøffe starten gjorde at han havnet 2,5 sekund bak tredjeplassen til Didrik Tønseth.

– Det er klart jeg burde lært når jeg er 33 år og har gått skirenn i 25–26 år, sier Halfvarsson og ler av seg selv.

Pål Golberg ble selv nummer fem, to sekunder bak Halfvarsson, og tapte tid i sammendraget til Klæbo.

– Jeg skal ikke kritisere noen som slår meg, sier Pål Golberg til VG om starten til Halfvarsson.

Klæbo står nå med tre av tre seirer i denne sesongens Tour de Ski. Han leder med 37 sekunder totalt til Golberg og 40 til Krüger.

Tirsdagens triumf var hans 14. etappeseier i Tour de Ski, som gjør at han passerer Petter Northugs 13 etappeseirer og tangerer Tour de Ski-rekorden til Therese Johaug og Justyna Kowalczyk.

– Jeg må måle meg mot Petter, så det er vel den som henger høyest, sier Klæbo til VG på spørsmål om hva som smakte best av å passere Northug eller tangere Johaug.

– Jeg er ikke imponert. Jeg forventet egentlig mer av ham. Så kort tid foran Didrik og Simen, sier Emil Iversen til VG om Klæbo. Så fortsetter Iversen – som endte på 13. plass – på en litt mer seriøs måte:

– Neida, han er den beste løperen, han har bygget stein på stein og er best på alt. Det er litt kjedelig for oss i sammendraget, sier Iversen.

NORSK STORESLEM: Nok en gang tok Norge de tre plassene på pallen. Johannes Høsflot Klæbo (i midten) vant foran Simen Hegstad Krüger (t.v.) og Didrik Tønseth (t.h.). Foto: Terje Pedersen / NTB

Med seieren ble Klæbo kun den andre til å vinne de tre første etappene i samme utgave av Tour de Ski. Bare russiske Sergej Ustjugov i 2016/17 hadde klart det tidligere.

Finske Iivo Niskanen hadde en helsvart dag i de tyske løypene. 30-åringen, med tre OL-gull å vise til, endte opp med å bryte ti-kilometeren, og med det også Tour de Ski.

Onsdag er det 20 kilometer jaktstart i Oberstdorf på Tour de Skis fjerde etappe.

Klokken 14:45 tirsdag er det kvinnene som skal ut på sin tredje etappe av Tour de Ski, der det fort kan bli nye stikk mellom de svenske og norske damene: