Det får VG bekreftet av den tidligere langrennsløperen.

Uhrenholdt Jacobsen er i dag utøverrepresentant i IOC. Det at hun i tillegg har vært leder av den norske utøverkomiteen har fått flere til å rette kritikk mot det som har blitt omtalt som en uheldig dobbeltrolle.

Roeren Kjetil Borch er blant dem som har vært sterkt kritisk. Han rettet nylig åpen mistillit i et eksplosivt brev.

– Jeg har sittet som leder i fire år og tenker det er fint at det regelmessig kommer inn nye krefter, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Hun påpeker at utøverkomiteen har fått en mer synlig og viktig rolle de siste årene, og at hun ikke kan forsvare ressursbruken ved siden av jobben som lege lenger.

KRITIKER: Kjetil Borch, her fra Tokyo-OL, der han tok sølv. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Uhrenholdt Jacobsen fortsetter som vanlig medlem i utøverkomiteen, siden hun sitter i IOCs utøverkomité.

– Det er med andre ord ikke opp til meg om jeg skal sitte i utøverkomiteen, sier hun.

– I hvilken grad har kritikken fra Borch og  andre, knyttet til dobbeltroller, spilt inn på avgjørelsen?

Jacobsen åpner med å understreke at rollene hun har innehatt er en konsekvens av verv som utøverne har gitt henne.

– 24. april vedtok Idrettsstyret nye vedtekter for utøverkomitéen, slik at ikke jeg - eller noen andre - lenger må eller kan være både IOC-medlem og utøverkomitéens representant i idrettsstyret. Dette har med andre ord heller ikke vært opp til meg, sier hun.

Tidligere har det aldri vært nok utøvere som har ønsket seg til komiteen til at det har blitt avholdt et faktisk valg.

Men i vår har det kommet seks nominasjoner, og dermed skal det holdes valg for første gang. En av dem som ønsker seg en plass rundt bordet, er Marit Årdalsbakke. Hun er nominert av Norges Vektløfterforbund.

Der forteller generalsekretær Svein-Erik Edvartsen om en ryddig og god kommunikasjon med Uhrenholdt Jacobsen.

– Vi stusset dog på at nominasjoner skulle sendes dagens leder (Jacobsen, journ. anm.) fordi det i skrivende stund ikke eksisterer en valgkomité til tross for vedtektene til NIFs utøverkomité sier det skal være der, skriver Edvartsen i en tekstmelding til VG.

Han viser til dokumentet som fortsatt ligger tilgjengelig på nettsidene til Olympiatoppen og som beskriver kravet om en valgkomite.

VEKTLØFTER-LEDER: Svein-Erik Edvartsen har fortid som toppdommer i fotball. Nå er han generalsekretær i vektløfterforbundet. Foto: Tore Kristiansen / VG

Uhrenholdt Jacobsen understreker på sin side at det ikke kreves noen valgkomite etter dagens regelverk, som ble oppdatert for noen uker siden.

– Dagens vedtekter av 24.04.23 krever ikke en valgkomité, etter oppdatering i henhold til IOC Guidelines. For de som lurer på hvorfor IOC skal legge føringer, så er det fordi utøverkomiteen ble opprettet etter krav fra IOC til alle nasjonale olympiske komiteer, sier hun.

Uhrenholdt Jacobsen er fornøyd med seks innkomne nominasjoner

– At engasjementet nå er større er veldig gledelig. Det vil være opp til utøverkomiteen å beslutte om man ønsker en valgkomité ved senere valg, sier hun.