Vinneren av finalen mellom Førde og BK Tromsø får muligheten til å delta i CEV Challenge Cup — rangert som den tredje av tre europacuper i volleyball.

– Norge har to plasser i denne europacupen på herresiden. De går til vinneren av eliteserien og vinneren av cupen, sier David Cox, konkurranseansvarlig i forbundet.

I Tromsø kjenner de til muligheten for å spille i Europa.

– Det er en fantastisk utfordring å få, og sett fra det rent sportslige er det noe som må vurderes. Det vil være viktig for både byen og norsk volleyball, sier BKT-trener Edgar Broks.

Likevel er det ikke gitt at klubben takker ja til tilbudet.

– Å delta er en risikosport som må vurderes rent økonomisk. Vi er nødt til å ha noen garantister inne dersom dette skal bli en realitet. Det er ikke aktuelt å brekke ryggen økonomisk for å ha to uker med europacupfest til høsten, sier Broks.

200.000. – i utgifter

Cupfinalemotstander Førde deltok senest i høst i europacupen. Det var langt fra billig.

– Totalt sett brukte vi 200.000 kroner på reise og opphold, samt påmeldingsavgift og andre utgifter, sier Tor Kristian Kvammen, daglig leder i Førde Volleyballklubb.

Motstanderen Fakel Novy Urengoy, et av Russlands fem beste lag, var en stor grunn til at utgiftene ble så høye.

– De spiller i Sibir, og det er som kjent veldig langt unna, sier Kvammen.

Året før var laget mer heldig i trekningen, og trakk et finsk lag.

– Da havnet utgiftene på under 100.000 kroner, så hvor mye man må ut med handler mye om hvilken motstander man trekker, forteller Kvammen.

David Cox poengterer at det også går an å tjene penger på deltakelsen.

– TV-rettigheter, tilskuere og sponsorer er alle muligheter for lag som velger å delta, sier han.

Trass i store utgifter og tap i første runde mener Førde-leder Kvammen at opplevelsen var verdt det.

– Vi møtte spillere som var OL-mestere, og fikk kanskje det beste laget som noensinne har vært i Norge på besøk til Førde. Russland er rangert som nummer en i verden, sier Kvammen.

Begge på hjemmebane?

Svarfristen for lag som får tilbudet er i mai.

– Jeg har tenkt lite på dette når cupfinalen er rett rundt hjørnet, men deltakelse her er noe vi må se nøyere på, sier Broks.

Muligheten for å få begge kampene på hjemmebane er også til stede.

– Nyborg fra Bergen fikk begge kampene sine i første runde på hjemmebane i fjor. Det kan gjøres etter en avtale lagene imellom, og det gir muligheter for ekstra inntekter, sier Cox.