– Casemiro har vært den beste midtbanespilleren i verden i lang tid, skriver Neymar på Twitter.

Brasils største stjerne mistet selv mandagens VM-kamp mot Sveits med skade, men fikk se at Casemiro ble matchvinner drøye fem minutter før slutt med en drømmescoring.

Med det sikret den defensive midtbanespilleren også avansementet fra gruppen. Dermed er det første hinderet passert på ferden mot det etterlengtede VM-gullet mange holder brasilianerne som favoritt til å vinne.

Tite, Brasils landslagssjef, ble spurt om Neymars Twitter-melding på pressekonferansen mandag kveld, og svarte med et smil:

– Som en vane respekterer jeg alltid meninger. Jeg kommenterer vanligvis ikke, men jeg tillater meg et unntak i dag: Jeg er enig, sier Tite.

– Han er definitivt én av nøkkelspillerne, sier fotballekspert Petter Veland til VG på spørsmål om viktigheten Casemiro har for det brasilianske gullhåpet.

– Når Casemiro beveger seg er han veldig ofte den nærmeste spilleren til åtte-ni spillere. Han er hjertet i laget både på papiret og i praksis. Så lenge han ligger der og dunker som den muskelen som blir brukt mest, så viser historikken at du trenger en sånn type, forteller Veland.

Han trekker frem Ngolo Kanté for Leicester som vant Premier League i 2015/16, Thomas Partey og Rodri i henholdsvis Arsenal og Manchester City nå, og Sergio Busquets i over ti år i Barcelona i lignende roller.

– Har du den spilleren inne sentralt har du gode forutsetninger, sier Veland.

Brasil har ikke vunnet VM siden 2002, den gang med Gilberto Silva på den defensive midtbanen i samtlige minutter.

I en kommentar for BBC skriver Gilberto Silva at rollen hans i 2002 var å være den «usynlige mannen» på banen. Dersom han gjorde jobben sin riktig, ble arbeidsforholdene til lagkameratene foran ham enklere.

«Det er den samme situasjonen for Casemiro. Den defensive midtbanespilleren er hjertet i dette Brasil-laget som skal prøve å ende vår 20 år lange ventetid på å vinne igjen. Han har et stort ansvar i min gamle posisjon», skriver Gilberto Silva.

VM-VINNER: Gilberto Silva spilte VM for Brasil i 2002, 2006 og 2010. Her under trekningen av VM-gruppene til neste sommers fotball-VM for kvinner. Foto: ALAN LEE / EPA

«I likhet med i 2002 har vi nok av angripere som kan utgjøre en forskjell denne gangen. Uansett hvem landslagssjefen velger å spille i angrep, så er det viktig for oss å være defensivt sterke» fortsetter Gilberto Silva – som spilte mesteparten av karrieren i Arsenal.

Han peker på Casemiro som nøkkelen til å binde opp forsvaret og angrepet.

Det er hovedpersonen selv nokså enig i:

– Målet mitt er å bringe balanse i laget og slukke branner der de oppstår, sier Casemiro ifølge O Globo.

– Når man spiller mot et defensivt lag, må man også føle seg frem gjennom kampen. Etter å ha hjulpet midtbanen og kantene og ser en mulighet til å angripe, er det også viktig, fortsetter 30-åringen.

Grafikk: www.sofascore.com

Viaplay-kommentator Veland har vært bak mikrofonen i flere av Brasils kamper i Copa América og VM-kvalifiseringen. I tillegg har han som LaLiga-ekspert fulgt nåværende Manchester United-spiller Casemiro tett i flere år i Real Madrid.

Han nevner også viktigheten Casemiro har defensivt for at spillere som Neymar kan utfolde seg offensivt.

– Der kan Casemiro kjenne seg igjen fra rollen i Real Madrid, og som han på mange måter forsøker å bli faset litt inn i hos Manchester United. Det er veldig ofte den usynlige jobben, men nå synes jeg omsider at han begynner å få litt velfortjent anerkjennelse for det. Han har jo gjort det i syv-åtte år i Real Madrid, sier Veland.

Casemiro fikk sin VM-debut under mesterskapet i 2018, og har til gode å tape en kamp på fotballens største scene. For fire år siden røk Brasil ut i kvartfinalen mot Belgia, men da var Casemiro suspendert for gule kort.

På sine seks VM-kamper har det blitt fem seire og én uavgjort. Fredag kan Brasils «usynlige mann» fortsette sin strålende statistikk når de gule og grønne avslutter gruppespillet mot Kamerun.