SJEF: Tor-Arne Hetland ble ansatt som trener i Norges Skiforbund i 2015. Vinterlekene i Sør-Korea blir hans tredje som trener, men hans første på gulljakt for Norge.  SJEF: Tor-Arne Hetland ble ansatt som trener i Norges Skiforbund i 2015. Vinterlekene i Sør-Korea blir hans tredje som trener, men hans første på gulljakt for Norge. Foto: Rune Petter Ness / Schibsted

Hetland er klar for å lede sin tredje nasjon i OL

Tor-Arne Hetland har jaktet OL-gull for Tyskland og Sveits. Vinterlekene i Pyeongchang blir hans første OL som trener for Norge.

PYEONGCHANG: Det er 16 år siden Tor-Arne Hetland (43) vant tidenes aller første sprintgull i OL. Da det skjedde i Salt Lake City, skjønte han ikke hvor stort det var å bli olympisk mester.

I Nagano-OL fire år tidligere var han stolt debutant som gikk inn til en 24. plass på 50 km og gledet seg over å få gå én distanse.

OLYMPISK MESTER: I 2002 sto sprint på OL-programmet for første gang. Olympisk mester ble Tor-Arne Heltland. Foto: Richardsen, Tor

– Da jeg vant sprinten i 2002, var det lønn for en god jobb som jeg hadde lagt ned. Det er i ettertid at jeg mer stolt av at jeg har klart å vinne en olympisk gullmedalje, sier Tor-Arne Hetland om Salt Lake City-triumfen.

Nå skal han hjelpe de norske herreløperne til suksess i løypene i Pyeongchang. Vinterlekene blir hans tredje OL som trener, men det aller første som trener for Norges landslag. 43-åringen ble ansatt i Norges Skiforbund i 2015.

Vis fakta ↓
Tor-Arne Hetlands trener-CV
DUELLER: Tor-Arne Hetland har konkurrert mot mange av løperne som fortsatt er aktive. Her står han øverst på pallen under sprinten i Tour de Ski i 2009 med Dario Cologna og Petter Northug ved sin side. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Fulgte med på stjernene i styrkerommet

– Som løper hadde jeg ingen stor ambisjon å bli trener, men jeg har alltid vært fasinert av puslespillet som det er å bygge sammen trening, sier Hetland om yrkesvalget.

I 2009 fikk han trenerkontrakt med Tyskland. Året etterpå kom hans første opptreden som trener i OL i Vancouver.

– Det var morsomt. Jeg hadde ansvaret for sprint og teamsprint og fokus var å få utøverne videre fra prologen. En utøver var en hundredel fra å klare det, minnes Hetland.

Å bo i den canadiske OL-landsbyen og få studere forberedelsene til de mange forskjellige utøverne gjennom lekene gjorde inntrykk på den ferske treneren.

– Jeg hadde tid til å kikke i styrkerommet og se de aller beste i hele verden forberede seg til sin konkurranse. Det var nesten en større opplevelse enn selve konkurransen. Det var fasinerende å se utøvere som alle drømmer om medaljen og det å vinne. Å se alle utøverne som legger sitt aller ytterste i å vinne – og så lykkes de ikke. Vi er privilegerte i Norge der så mange lykkes, sier han.

Lærte av Sveits

Fire år senere var Tor-Arne på plass i OL i Sotsji. Da som trener for det sveitsiske landslaget.

SVEITS: I fire år var Tor-Arne Hetland trener i Sveits. I Sotsji-OL gledet han seg over Dario Colognas to OL-gull. Foto: RICHARD SAGEN Adresseavisen

– Da hadde jeg vært med på hele perioden med de fire årene der man trener mot et mål. Det handler om alt fra planlegging til gjennomføring. Langrenn er idrett nummer to etter alpint i Sveits, og det var stort å være en del av en slik prestasjonsgruppe og se Dario Cologna vinne to gull, sier Hetland som etter Sveits-engasjementet var trener for Canada under Falun-VM i 2015.

– Hva er det viktigste du har lært fra tida som trener hos andre nasjoner?

– Å være ydmyk. I Norge er langrenn en nasjonalidrett, mens i andre land prøver de så godt de kan med de ressursene de har. Når det stiller 20–30 mann til start i det sveitsiske mesterskapet, og kun ti på start i det tyske mesterskapet, så setter det ting i perspektiv. De får fram gode resultater med et mindre utvalg av utøvere og mindre ressurser, sier Hetland.

KONTAKTER: Tor-Arne Hetland bruker sin internasjonale erfaring i arbeidet som norsk landslagstrener. Fra tida i Sveits tar han spesielt med seg viktigheten av gode planer og gjennomføring av dem. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Fra Sveits og Tyskland har tatt med meg den systematiske måten å jobbe på. I Sveits spesielt, er de spesielt gode på å ha gode planer og gjennomføre dem. Utfordringen kan være å være fleksibel, og ikke gjennomføre bare fordi det er planlagt, legger han til.

Som langrennsstormakt er han opptatt av at Norge ikke lukker seg inn i sin egen verden.

– Vi er store nok til å klare oss selv. For de andre nasjonene er det lettere å sparre faglig. Jeg setter pris på at det er kontakt mellom nasjonene, og jeg knyttet til meg mange kontakter. Det er en liten verden. Trenger man hjelp, er det lett å både gi å få. Det kan være å bli med på samlinger eller ta med en ekstra skipose i traileren, sier Hetland.

Vet løpere blir skuffet

Lørdag reiste han til Sør-Korea der elleve norske langrennsherrer har en drøm om å få oppleve det samme som han klarte: Å stå øverst på seierspallen.

– Jeg hadde jo sett for meg at vi skulle hatt med oss Petter Northug, ellers er det omtrent som vi har planlagt. Jeg er ganske sikker på at vi har en solid tropp, og vi har gull- og medaljekandidater, sier Hetland.

UBEHAGELIG: Å gi løpere beskjed om at de ikke får gå en distanse i et mesterskap er blant de sidene av jobben som Tor-Arne Hetland synes er mest ubehagelig som langrennstrener. Foto: Rune Petter Ness / Adresseavisen

Samtidig er han klar på at noen vil bli skuffet. Laguttaket til de tre første distansene er klart, men når kun fire løpere får stille til start på hver distanse, kan det være at to-tre løpere ikke får vist seg fram i Sør-Korea.

– Samtlige på elitelaget har ambisjon om å ta OL-gull, men det er bare plass til én løper på toppen av pallen. Jeg tar det ubehagelige først og gir budskapet til dem som ikke skal gå. Samtidig er reserven ofte den viktigste i laget. Han kan settes inn inntil en time før start og må være maksimalt skjerpet. Men det er en mental berg-og-dal-bane som de har i vente, sier Tor-Arne Hetland.

KONTROLL: Tor-Arne Hetland er godt fornøyd med forholdene i Pyeongchang så langt. Onsdag hadde han alle løperne sine i lett trening. Foto: Rune Petter Ness / Schibsted

Han vet at det ikke bare nordmenn som vil vinne langrennsgull. Og at når det er OL, da våkner langrennsinteressen også i de mindre nasjonene.

– Når de lukter mulighet for medalje, da blir OL blåst stort opp i de andre landene også. Da er alle mediene der, og fokuset på utøverne enormt, sier Tor-Arne Hetland.