Det var ikke bare smil å se da Frankrikes VM-gull ble feiret i Paris' gater natt til mandag. På Champs-Élysées brukte politiet tåregass for å skille bråkmakere.

Ifølge TV-kanalen BFMTV dreide det seg om et tosifret antall bråkmakere blant de hundretusenvis av menneskene som feiret VM-bragden i den franske hovedstadens mest kjente gate.

En mann måtte innlegges på sykehus med alvorlige skader etter en nevekamp, og rundt 30 ungdommer var med på å plyndre en butikk på Champs-Élysées, rapporterer nyhetsbyrået AFP. Samtidig klatret folk opp på bussholdeplasser og kiosker og fyrte av røykbomber mens de ropte «Vi er franskmennene».

AFP melder også om hendelser i flere andre byer. I Lyon havnet omtrent 100 mennesker i sammenstøt med politiet. I Marseille ble to politibetjenter skadd under den voldsomme feiringen. Flere steder ble det kastet flasker, stoler og andre gjenstander mot politiet, som svarte med tåregass.

– Det er ikke slik man feirer, lød det fra en gråtende tilskuer iført fransk landslagsdrakt.

292 pågrepet

Mandag ettermiddag opplyste det franske innenriksdepartementet at politiet i alt pågrep 292 personer i forbindelse med gullfeiringen rundt om i landet.

En talsmann for departementet var rask med å legge til at kvelden generelt var «festlig og humørfylt».

Hundretusener tok til gatene i Paris for å feire det franske VM-gullet. Her Champs-Élysées og Triumfbuen. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix

Bare i Paris ble 95 personer arrestert søndag kveld og natt til mandag. 83 av dem ble avhørt av politiet.

I alt 70 personer ble innlagt på sykehus som følge av den heftige feiringen, uttaler innenriksdepartementet.

Dødsulykker

Den franske gullrusen gikk også over i sorg noen steder. Det er meldt om minst to dødsulykker i forbindelse med feiringen.

I Annecy omkom en mann i 50-årene da han hoppet ned i en trang kanal og brakk nakken akkurat idet sluttsignalet i VM-finalen gikk, skriver AFP. En mann i 30-årene fra Saint-Felix døde etter å ha kjørt bilen sin inn i et tre mens han feiret Frankrikes første VM-gull i fotball på 20 år.

Mandag fortsetter feiringen i Paris og rundt om i Frankrike for øvrig. President Emmanuel Macron tar imot VM-heltene når de kommer hjem, og spillerne skal kjøres i bussparade opp Champs-Élysées, der det igjen er ventet hundretusenvis av mennesker.

Frankrike sikret VM-gullet med 4-2-seier over Kroatia i søndagens finale i Moskva. Det er tredje gang Frankrike spiller VM-finale og annen gang landet vinner mesterskapet.

Kroater pågrepet

Kroatene feiret også søndagens finale, om enn i en noe mindre lystbetont atmosfære enn franskmennene.

Politiet i tyske Stuttgart opplyser at 55 personer ble midlertidig pågrepet da kroatiske fotballsupportere trosset politiets ordre og fyrte opp ulovlig fyrverkeri.

Stuttgart er hovedstad i delstaten Baden-Württemberg, der det bor snaut 110.000 kroatiske statsborgere. Rundt 7000 av dem hadde samlet seg i byen sentrum for å se søndagens finale.

(©NTB)