– Det er gutter mot menn, lyder dommen fra tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal i VGTV-studio.

– Det kunne ikke blitt mørkere, sier John Arne Riise.

Han stilte med nykomponert forsvarsfirer – tre endringer i de bakre rekker fra 3–0-seieren over Gibraltar – og allerede etter fire minutter var de spredd for alle vinder.

– Du vinner ikke fotballkamper internasjonalt med å forsvare målet på den måten. Det er for tynt altså, sier Ståle Solbakken til VG.

Et i utgangspunktet etablert norsk forsvar gikk i oppløsning: Stian Gregersen støtet på etterskudd opp i en møtende spiss; både Julian Ryerson og Kristoffer Ajer halset etter Yusuf Yazici på venstrekanten; innlegget hans traff bare luggen til Ajer og endret retning; og Ozan Tufan plasserte inn åpningsmålet.

Både Alexander Sørloth, med et knallhardt stolpeskudd, og Mohamed Elyyounoussi, med en avslutning like utenfor, fikk store muligheter for Norge.

Men tyrkerne viste hvilken effektivitet som kreves på toppnivå.

Like før halvtimen var spilt utnyttet de nok en gang svakt norsk forsvarsspill: Leicester-stjernen Çağlar Söyüncü snek seg unna markeringen til både Ryerson og Ajer og stanget inn 2–0.

– Corneren er katastrofe. Det har vi trent mye på. Alle cornerne kom på bakre stolpe. Vi satte våre største folk der. En skikkelig lærepenge, sier Solbakken til TV 2.

– Vi hadde jo trent på at de slo alle cornerne sine på bakre stolpe og så får de score på det. De var farlige mot Nederland der. Vi stablet de største der og da skal det være umulig, sier Solbakken til VG.

Om det første og andre baklengsmålet kunne vært unngått, var det lite å si på det tredje: Tufan plasserte vakkert inn sitt andre for kvelden med en perleavslutning fra 20 meter.

Sørloth og Erling Braut Haaland fikk hvert sitt mål annullert for offside. Trønderen hadde også en farlig heading i sltuten av andre omgang, men Dortmund-stjernen kom seg ikke til en eneste målsjanse.

En mørk norsk kveld nådde sitt bunnpunkt da innbytter Kristian Thorstvedt, som VG kåret til banens beste mot Gibraltar, fikk direkte rødt kort for å ha satt knottene i ankelen på Caner Erkin.

– Mye av det vi gjør offensivt er fint og det vi gjør med ball er absolutt godkjent. Vi er litt uheldig som ikke scorer. Der er det mye bra, men det blir hele tiden i oppoverbakke når du slipper inn slike mål, sier Solbakken.