Magnus Abelvik Rød (t.v.) fikk være med i VM. Her sammen med lagkompis Kristian Bjørnsen. Magnus Abelvik Rød (t.v.) fikk være med i VM. Her sammen med lagkompis Kristian Bjørnsen. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Stjernefabrikken produserer landslagsspillere på løpende bånd. Her er den enkle forklaringen.

Bækkelaget spyr ut landslagsspillere på herresiden.

Når Norges populære landslag spiller hjemlig turnering på Elverum fra torsdag, har Oslo-klubben med fire spillere: Magnus Abelvik Rød, Fabian Sandven, Kevin Gulliksen og Kristian Sæverås. De tre siste er debutanter.

Proffen Christian O’Sullivan er også flasket opp i BSK, men han ankommer først søndag. Det skyldes at laget han spiller på, tyske SC Magdeburg, har seriekamp dagen før.

Vis fakta ↓
Norges tropp på Elverum

Om ikke dette er nok har BSK vært med på å utvikle Simen Strømberg og Stian Brevik, som begge ble proffer i utlandet.

Hvordan er det mulig?

Noen å se opp til

Abelvik Rød, 19-åringen på 201 cm, som var med på landslaget som tok VM-sølv, sier det slik:

– Vi har en god treningskultur, liker å trene mye, og vi har lyst til å bli gode i håndball. Dessuten ser vi at det er mulig når man spiller i BSK, og det gir økt motivasjon.

Rød fremhever dessuten de gode trenerne.

– Jeg var bare 12 år da jeg i BSK fikk en trener som ikke var forelder. All ære til foreldrene, men det er viktig med trenere som skjønner faget godt, og som er mer enn en ivrig mamma eller pappa, sier venstrebacken, og legger til:

– Det at vi har hatt «proffe» trenere har betydd mye. Da kan spillere skoleres fra ung alder.

Nå er det nye muligheter

Rød var for øvrig sentral på laget som tok 2. plass etter Elverum i serien siste sesong.

Han mener det har betydd mye at yngre spillere har noen å se opp til. I hans tilfelle var det Christian O’Sullivan.

– Jeg tenkte at hvis han kan klare det, så kan jeg også klare det, forteller Rød, som sier farvel til moderklubben denne sommeren for å bli proff i tyske SG Flensburg-Handewitt.

Han hadde flere tilbud, men valgte å slå til der.

Vis fakta ↓
Turneringen på Elverum

Proffe trenere betyr så mye

O’Sullivan dro vekk fra BSK Herrer Elite etter 2014-sesongen. Han valgte svenske Kristianstad, skaffet flere titler og fikk deretter tilbud fra Tyskland.

Nå er han for lengst etablert på landslaget og har 74 seniorkamper.

– I Bækkelaget velger man å satse ganske tydelig på lagene, med flinke trenere med mye kompetanse. Det å finne de riktige trenerne til de ulike lagene er av stor verdi, men det er ganske enkelt. Vi ser jo at det fører til suksess, sier han.

Bækkelaget, som på herresiden slo seg sammen med naboen Nordstrand for noen år siden, og dermed fikk en mer slagkraftig senioravdeling, lar også de unge få sjansen i kamper.

25-åringen fremhever også Haslum, som har den samme politikken.

Christian O’Sullivan har funnet sin plass på landslaget, som her mot regjerende verdensmester Frankrike i Oslo Spektrum i mao. Valentin Porte (t.v.). Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

Proppen gjør en god jobb

Den nåværende Magdeburg-proffen fikk ett år med den svenske treneren Jan «Proppen» Karlsson, og berømmer ham for å ha bidratt til veksten i BSK.

– Han har mye kompetanse og bruker den godt, sier han om mannen som også er spillerutvikler for Sverige, og dermed også har en rolle i laget som skal møte Norge på Elverum.

Trener Karlsson mener at BSK har et godt treningsmiljø for guttene.

– Det er en bra blanding av alder og erfaring. De eldre viser vei for de unge talentene som kommer bak og blir dermed gode forbilder. De unge jager de eldre med sine ambisjoner. De ser ingen hindringer, bare muligheter.

Mange med på leken

Karlsson fremhever også det gode støtteapparatet, der det blant annet er en fysisk trener og en fysioterapeut. Selv mener han å være i en heldig posisjon.

– Jeg jobber også på Wang Toppidrett, der mange av spillerne har gått eller går. Da får jeg en god oversikt over deres totale treningsbelastning, slik at det ikke ble for mye, sier han

Fabian Sandven er ferdig på den skolen i vår, Rød var ferdig i fjor. O’Sullivan har også gått der.

Klubbtreneren vil ikke underslå at mange naboklubber også legger et godt grunnlag.

– Vi har et godt samarbeide med flere. Magnus er en genuin BSKer, Fabian kommer fra Nordstrand, Kevin kommer fra Oppsal, mens Kristian er fra Kolbotn.

Karlsson mener det handler om å ta vare på dem som kommer til BSK, og gi dem en god utvikling. Det betyr også at de må få spilletid.

Svensken synes det er viktig også å ha tett kontakt med Gutter 18-laget.

– Vi flytter spillere litt opp og ned, siden de trener før oss. På den måten skjønner de yngre spillerne hva A-laget gjør.

Hør Aftenpodden Sport: Hvor gikk det galt for landslaget? Skal vi gi opp fotball og heller gå på ski? Og hva kan vi lære av Sergio Ramos?