Petter Thoresen under tirsdagens trening i Sør-Korea. Petter Thoresen under tirsdagens trening i Sør-Korea. Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Petter Thoresen har ikke tatt ut de 25 beste spillerne til OL. Kritikk fortjener han likevel ikke

OM ISHOCKEY: Landslagssjef Petter Thoresen ble beskyldt for å la vennskap og familiebånd styre uttaket av den norske OL-troppen i ishockey. Det er en kritikk han ikke fortjener.

Ingen trenere i norsk ishockey er bedre på å bygge lag enn nettopp Thoresen. Han gjorde det med Storhamar på 90-tallet. Så gjorde han det med Vålerenga tidlig på 2000-tallet, før han returnerte til Hamar og vant enda mer der.

Jobben han gjorde med Oilers fra 2009 til 2016 var formidabel. Seks NM-gull på sju sesonger forteller det meste du trenger å vite om tiden hans i Stavanger.

Nå forsøker han å bygge et norsk landslag som vinner. I et Hockey-Norge der alle tilsynelatende drar i forskjellige retninger, er det en vrien oppgave.

Kritikken haglet mot Thoresen da han tok ut sin 25 mann store tropp til OL. Flere profilerte spillere ble vraket. Thoresen ble beskyldt for å ta med for mange grovarbeidere. Han fikk også høre at han hadde tatt ut noen av spillerne på grunn av vennskap og familiebånd.

Det er å undervurdere landslagstrenerens vinnerskalle.

De rette typene

På samme måte som du trenger gode offensive spillere som produserer mål og poeng, trenger du også energien fra en fjerderekke som går på skøyter og fullfører taklinger. Alle gode hockeylag har behov for den defensive centeren som kan nøytralisere motstanderens beste og vinne viktige dropper. Og slik kunne vi fortsatt.

Det er nettopp de forskjellige spillertypene som skaper den fine dynamikken i et godt hockeylag. Som trener er du også avhengig av lojalitet og rolleforståelse blant spillerne. De som velges må gjøre jobben de blir tildelt og levere på en tilfredsstillende måte i rollen de blir satt til.

Derfor ser ikke Petter Thoresen nødvendigvis etter de beste enkeltspillerne når han bygger sine lag. Han ser etter de rette typene. De som kan fylle de forskjellige rollene i hans hockeykollektiv.

Ulike kvaliteter

Er Sondre Olden eller Thomas Valkvæ Olsen bedre spillere enn Steffen Thoresen? Det er ikke vanskelig å mene det.

Men ville de gjort en bedre jobb enn Steffen Thoresen i en norsk tredje- eller fjerderekke i Sør-Korea? Trolig ikke. Fordi de offensive kvalitetene deres ikke ville kommet til sin rett i en slik rolle.

Kall det gjerne gammeldags og umoderne, men Petter Thoresens meritter taler for seg. I hans lag er det den kollektive kraften som betyr noe.

Navnene på de som spiller bryr han seg mindre om.