Henrik Ingebrigtsen - her fra EM i Serbia i mars. Henrik Ingebrigtsen - her fra EM i Serbia i mars. Foto: AP

Dokument koblet Ingebrigtsen til dopingmistanke. Ekspert: – Veldig vanskelig å stole på det

– Vi må vite om det er «fake news» eller ikke, sier friidrettstopp.

Torsdag tok Norges Friidrettsforbund kontakt med det internasjonale friidrettsforbundet IAAF. Hensikten var å finne ut hvorvidt de lekkede dopingdokumentene, der Henrik Ingebrigtsens (26) navn sto, er ekte.

Det var den rusiske hackergruppen Fancy Bears som lekket det de hevder er hemmelige IAAF-dokumenter. I dokumentene kommer det frem at IAAF skal ha hatt dopingmistanke mot Ingebrigtsen, og at mellomdistanseløperen blant annet fikk anføringen «sannsynligvis dopet».

Les mer om dokumentene her:

Inntil videre sitter imidlertid friidrettstoppene på gjerdet - i påvente av svar på det åpenbare spørsmålet:

Er dokumentene ekte?

– Vi må vite om det er «fake news» eller ikke. Det er en ganske stor forskjell, sier president i det europeiske friidrettsforbundet Svein Arne Hansen til Aftenposten.

Svein Arne Hansen er president i det europeiske friidrettsforbundet og styremedlem i det internasjonale friidrettsforbundet. Foto: Ørn Borgen

– Veldig vanskelig å stole på

Kommunikasjonsdirektør i Norges Friidrettsforbund Morten Olsen forteller at de ikke forventer svar fra IAAF i løpet av torsdagskvelden. Dermed er saken fortsatt preget av stor uvisshet.

Mads Kaggestad i TV 2 har fulgt dopingsaker og antidopingarbeidet tett i en årrekke. Han er heller ikke sikker på at detaljene om Ingebrigtsen faktisk stemmer.

– Vi må ta et forbehold om at de er ekte. I dagens verden er det veldig vanskelig å stole på lekkasjer fra internett, enkelt og greit, sier den tidligere proffsyklisten.

Mads Kaggestad er ekspert på antidopingarbeidet. Foto: NTB scanpix

– Hva er ditt inntrykk av troverdigheten til Fancy Bears?

– De lekkasjene som har kommet rundt britisk idrett har vist seg å være riktige. Så vi skal ikke konkludere med at detaljene om Ingebrigtsen er falske heller.

– Har strammet inn voldsomt

Hackergruppen Fancy Bears er mistenkt for å ha koblinger til det russiske militæret. Først i våres gjorde gruppen seg gjeldende i idrettens verden. I april bekreftet IAAF at de hadde blitt hacket.

Den neste tiden ble en rekke hemmelige dokumenter avslørt, blant annet med detaljer om hvordan profilerte utøvere benyttet seg av medisinske fritak. Svein Arne Hansen, som også sitter som styremedlem i IAAF, tror ikke dokumentene som nå har blitt lekket vitner om en ny sikkerhetsbrist.

– Jeg snakket med Sebastian Coe (IAAF-presidenten, journ. anm.) rett etter lekkasjene i april. IAAF strammet inn voldsomt, så jeg vil tro dette som kommer frem nå er opplysninger de stjal i april. Etter de opplysningene jeg har fått, er det sikret nå, sier Hansen.

– Veldig skadelig for omdømmet

Én detalj som kom frem i dokumentene viser seg uansett å stemme. Teamet rundt Ingebrigtsen har nemlig allerede bekreftet at 26-åringen har blitt hyppig testet.

– Vi har i lang tid mistenkt at Henrik står på en liste hos IAAF. Det har vært mye testing. Noen ganger har han løpt mot nesten utelukkende afrikanere, og likevel vært den eneste som ble testet etterpå. Det syntes vi var påfallende, sa Gjert Ingebrigtsen til VG tidligere torsdag.

Hvorvidt IAAF virkelig har hatt dopingmistanke mot Ingebrigtsen, er imidlertid ikke endelig bekreftet ennå. Mads Kaggestad slår fast at lekkasjene er svært uheldige.

– Problemet her er at det finnes mange betegnelser, som «probably doping», om utøvere før det har kommet en dom. Det er veldig skadelig for omdømmet til utøverne, sier Mads Kaggestad.

Coe: – Ingen unnskyldninger

Svein Arne Hansen slår fast at detaljer om dopingtester er «personlig informasjon som ikke skal komme løs».

I en uttalelse torsdag kveld beklager IAAF-president Sebastian Coe lekkasjen på det sterkeste.

– Det finnes ingen unnskyldninger for lekkasjer av personlige og medisinske opplysninger og informasjon om pågående etterforskninger. Dette setter de involverte i fare og det skader kampen mot doping, sier Coe.