VM-GULL: Her er Johann Forfang (til venstre) og Daniel-André Tande med gullmedaljene rundt halsen. VM-GULL: Her er Johann Forfang (til venstre) og Daniel-André Tande med gullmedaljene rundt halsen. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYR ÅN NORWAY

Hylles som tidenes gullag: – Det blir nok én øl i kveld

Slik feirer Daniel-André Tande (23) og Johann Forfang (22) gullet.

OBERSTDORF: Norge er verdensmester i skiflyging etter en knusende seier i Heini-Klopfer-bakken i dag. Norge vant med 1662,2 poeng – 46,4 poeng foran Slovenia og 70,1 poeng foran Polen.

– Det blir nok kanskje én øl, men ikke noe mer enn det. I tillegg blir det pakking til hjemturen. Vi kan heller feire når sesongen er ferdig, sier den dobbelte verdensmesteren Daniel-André Tande til iTromsø.

Det blir kanskje en alkoholenhet på Forfang også – men neppe øl.

– Jeg er ikke så vanvittig glad i pils. Jeg sliter litt i sosiale lag, sier Forfang og ler.

– Nei da, det blir kanskje et glass vin, legger han til.

Den ordentlige feiringen tar Norge etter sesongen.

– Det blir litt sånn. Det går slag i slag nå. Det gjelder rett og slett å være «på», sier Forfang, som hoppet 214 og 217 meter.

– Hjertet i halsen

Forfang vant også laggull i skiflyging for to år siden – og har dermed nå to i samlingen. Han er tidenes utøver fra Tromsø.

22-åringen forteller om et tøft mentalt press. Utøverne er mer nervøse foran en lagkonkurranse.

– Jeg tror alle sammen kan skrive under på det. Det var flere i dag som hadde en følelse som «jeg skal f ... ikke drite meg ut i dag». Du må være sterk i hodet for å takle disse tankene. Det handler om å finne fokus, og det følte jeg hele gjengen klarte i dag, sier Forfang.

Ankermann Daniel-André Tande måtte korrigere litt i lufta ut fra hoppet, men «kontrollerte» inn et sistehopp på 202,5 meter.

– Vi turte ikke innse noe før «Danny» hadde passert den grønne streken i siste hopp. Han var ustabil over kulen, så alle sto litt med hjertet i halsen før han fant flyten og klarte å dra meter nedover. Det var så utrolig godt da han passerte streken. Jeg har nesten ikke ord, sier Forfang til iTromsø.

– Det er ekstremt stort å vinne som lag. Det er denne gjengen du trener med nærmest året rundt og reiser med flere hundre døgn i året. Å få lov til å prestere på dette nivået med guttene, det er helt fantastisk, sier Tande.

Hans mor, Trude, er fra Narvik.

– Jeg føler litt tilhørighet til nord, selvfølgelig, men det er mest Kongsberg-kar i meg. Jeg har jo bodd der siden jeg var seks måneder gammel. Nordlendingsdialekt blir det aldri noe av, sier Tande med et smil.

– Tidenes lag

Sportssjef Clas Brede Bråthen er mektig stolt av Forfang, Tande, Andreas Stjernen og Robert Johansson.

– Er dette det beste norske laget noen gang?

– Ja, jeg tror det, svarer Bråthen til iTromsø.

– I tillegg er bestemann (Kenneth Gangnes) skadet. Jeg tror det er det beste hopplaget vi noensinne har hatt – i alle fall i moderne tid.

Nå blir forventningene skyhøye foran OL i Pyeongchang. Lekene starter 9. februar.

– Det er på en måte det vi jobber for at de skal bli, så får vi se om vi er flinke nok til å takle det. Vi går inn i mesterskapet med mange hoppere som har toppkapasitet, og et lag som har vunnet seks lagkonkurranser på rad. Det å prøve å fraskrive seg et favorittstempel nå, blir litt som «komiske Ali», sier Bråthen, som ikke vil endre målsettingen om to hoppgull i OL.

– Men vi kommer til å prøve å vinne flere, ja, slår han fast.

Det norske laget ble historisk i dag. Ingen andre lag har vunnet fire VM-laggull i skiflyging. Østerrike har tre.